Liefde in tijden van cholera

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Kitty Garstin (Naomi Watts) is een mooie jonge vrouw uit een gegoede Londense familie. Ze heeft de ware nog niet gevonden, maar haar ouders zetten haar onder druk om nu eindelijk eens een echtgenoot te vinden, zodat die haar kan onderhouden in plaats van haar vader. Al snel ontmoet ze Dr. Walter Fane (Edward Norton), een bacterioloog die op het punt staat om naar Shanghai te vertrekken. Hij vraagt haar al snel ten huwelijk en Kitty zegt ja, ook al voelt ze niets voor die in haar ogen rare snuiter. Zo ontkomt ze tenminste snel aan haar veeleisende ouders.

Afbeelding verwijderd door redactie

Scheiding of cholera

Eenmaal in Shanghai verveelt Kitty zich te pletter. Walter is dag in dag uit druk met zijn werk en heeft maar weinig aandacht voor haar. Ze ontmoet de getrouwde Britse diplomaat Charles Townsend (Liev Schreiber), met wie ze een buitenechtelijke affaire begint. Als Walter daar achter komt, stelt hij haar voor een onmogelijke keuze: of hij vraagt een scheiding aan wegens overspel van haar kant, of ze gaat met hem mee naar het binnenland van China, waar de cholera vele dodelijke slachtoffers maakt. Kitty probeert eerst nog bij Charles te blijven, maar al gauw wordt haar duidelijk dat hij zijn vrouw nooit zal verlaten.

Na de affaire kan Walter Kitty niet eens meer aankijken. Temidden van de cholera-epidemie kwijnt ze langzaam weg in eenzaamheid en verveling. Tot het moment dat ze zich net als Walter nuttig gaat maken en ontdekt dat hij helemaal niet zo'n harteloze man is als ze dacht. Langzaam maar zeker beginnen Walter en Kitty genegenheid voor elkaar te voelen; zij voor het eerst, hij opnieuw. Maar net als de liefde begint op te bloeien, komt de cholera wel heel dichtbij...

Afbeelding verwijderd door redactie

Authentiek China
The Painted Veil

is een prachtige film, met mooie beelden en ingetogen acteerwerk. De hoofdrolspelers hebben niet veel tekst, maar hun blikken spreken boekdelen. Ontzettend knap hoe Norton en Watts op zo'n subtiele manier zulke sterke personages neerzetten. Toch ook een klein minpuntje voor Norton: zijn Britse accent komt niet echt overtuigend over. Watts heeft het op dat punt dan weer makkelijk, aangezien zij van oorsprong Britse is. The Painted Veil heeft niet alleen goede acteurs, ook de muziek is bijzonder. Niet voor niets werd Alexandre Desplat onderscheiden met een Golden Globe voor zijn composities in deze film.

Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van W. Somerset Maugham. Het grootste deel van de film is daadwerkelijk opgenomen in China, zodat de dorpjes in The Painted Veil authentieke Chinees aandoen. Een dvd om in huis te hebben dus, maar verwacht niet te veel van de extra's. De bioscooptrailer, de korte interviewtjes met de cast en crew en de behind the scenes doen de film eerder teniet dan dat ze iets toevoegen.


Painted Veil
Sally Hawkins

Speelduur: 119 minuten
Uitgebracht door: Warner Bros. Entertainment
Adviesleeftijd: alle leeftijden