Leven als een miljonair

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Timothy Ferriss doet alles wat je maar kunt bedenken: hij is kooivechter en gastdocent aan Princeton, hij was op MTV te zien als breakdancer en draait zijn hand niet om voor een motorrace of tangocompetitie. Maar vooral: hij werkt niet meer dan vier uur per week, terwijl hij wel eigenaar is van een winstgevende leverancier van voedingssupplementen voor sporters.

In Een werkweek van vier uur vertelt Ferriss hoe hij een nieuwe rijke werd en legt hij uit hoe jij ook baas kunt worden over je eigen werkweek. In een vierstappenplan – dit is duidelijk een Amerikaans boek – leer je hoe je minder, maar productiever kunt werken om op die manier ruimte te maken voor leuke dingen. Ferriss illustreert zijn methode met een aantal indrukwekkende voorbeelden. Hij wist bijvoorbeeld de 200 emails die hij per dag ontving terug te brengen naar 20 emails per week. Ook belde hij John Grisham en wist de bestsellerauteur over te halen om zijn mentor te worden.

In het bestek van dit stukje is niet uit te leggen wat de methode van Ferriss precies inhoudt. Maar wat vaststaat: Een werkweek van vier uur grossiert in contra-intuïtieve ideeën en angstaanjagende opdrachten. Zo is Ferriss van mening dat onrealistische dingen doen gemakkelijker is dan realistische ('Er is gewoon minder concurrentie voor grote doelstellingen'). En om je vertrouwd te maken met het hoogstnoodzakelijke 'nee' zeggen, geeft Ferriss je de opdracht om twee dagen lang te doen wat iedere echte tweejarige doet, namelijk 'nee' zeggen op álle verzoeken.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Uit Een werkweek van vier uur:
  • Tolereer geen idioten als je er zelf niet een wilt worden.
  • Werk niet harder als slimmer werken de oplossing is.
  • Omdat iets veel werk is geweest of veel tijd heeft gekost, betekent dat nog niet dat het productief of de moeite waard is.
  • Omring jezelf met blije, positieve mensen die helemaal niets met je werk te maken hebben.
  • Echte vrijheid is veel meer dan voldoende inkomsten en tijd hebben om te doen wat je wilt.

Ondanks de 'Jij kunt het ook!'-peptalk, die van de pagina's in dit boek spat, is een vierurige werkweek echt niet voor iedereen weggelegd. Het is moeilijk voorstelbaar hoe de gemiddelde ambtenaar, arts of AH-caissière van de werkvloer kan verdwijnen en de werkweek kan beperken tot een uurtje emails checken op de maandagochtend.

Gelukkig bevat Een werkweek van vier uur ook bruikbare inzichten voor iedereen die wel eens wat minder of gewoonweg leuker wil werken. Niet tevreden met je baan? Doe er nú iets aan. Genoeg van de sleur van je werkweek? Neem een mini-pensioen (een vakantie van een tot zes maanden waarin je verhuist naar een inspirerende plek om je leven te herevalueren). Jaloers op mensen die gelukkig zijn in hun werk? Vraag hen hoe ze dat doen. Kortom, Een werkweek van vier uur biedt voor alle overwerkte en uitgebluste loonslaven food for thought.

Meer informatie: lees het weblog van Timothy Ferriss

Afbeelding verwijderd door redactie


Een werkweek van 4 uur
Ferriss, T & Ferriss, T.

256 bladzijden
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 9789022547953