8 situaties waarin je best een beetje egoïstisch mag zijn

Vrije tijd door Kimberly

Ikke, ikke, ikke en de rest kan… juist. Egoïsme wordt over het algemeen gezien als een slechte eigenschap. Toch kan het soms best goed zijn om wat meer aan jezelf te denken. In welke gevallen dat zijn? Deze! 
 
Egoïsme wordt meestal gezien als akelig asociaal en verschrikkelijk irritant. Voorbeeld? Je vriend die rijkelijk jus over zijn aardappelprak spreidt en jij die vervolgens melige aardappelen naar binnen zit te werken. Irritant dus. Of je vrouw die stiekem besluit een peperduur tripje te maken terwijl jij met twee jengelende kids in een shabby caravan zit, dat kan ook. Toch is zelfzucht in de volgende voorbeelden best een beetje toegestaan. 

1. Na je werk 
Je kent het wel. De wekker krijst om 7 uur ’s ochtends en met een beetje geluk plof je om 7 uur ’s avonds weer op de bank. Tja, het bestaan van een fulltimer gaat niet altijd over rozen. Daarom mag je best een keer lief voor jezelf zijn na werktijd: laat het bad volstromen, neem een Netflix-abbo, trek een fles wijn open of ga lekker uit eten bij de Griek om de hoek. Work hard, pla- eh… rest hard

2. Als je ongelukkig bent
Het zit je allesbehalve mee. Je zit in een dikke vette quarterlifecrisis, je twijfelt over je opleiding terwijl je in je afstudeerjaar zit, bent na drie jaar weer happy (?) single, bent al een tijdje niet meer zo blij met je baan en hebt knallende kopzorgen over geld. Zucht. Wat nu? Stoppen met je opleiding terwijl je nog maar een jaartje te gaan hebt? Terug gaan naar je ex mits hij dat nog wel ziet zitten? Ontslag nemen bij de niet-zo-leuke maar wel-goed-betaalde baan…? Doe vooral wat je gevoel zegt, ook al spreekt dat soms de ‘ongeschreven wetten’ tegen. Zegt jouw gevoel dat je moet stoppen met je bijbaantje? Dan is dat waarschijnlijk ook de beste beslissing, ook al heb je grote verantwoordelijkheden en ‘komen ze op jou aan’. Uiteraard kun jij ze helpen, maar voor jou is het misschien het beste om je functie daar op te zeggen. Dan mag je best een beetje egoïstisch zijn. 


 
3. Tijdens de seks 
Het is geven en nemen. Oók tussen de lakens. Daarom is het best belangrijk om zo nu en dan een beetje egoïstisch in de slaapkamer te zijn. Het is niet alleen goed voor je relatie, maar ook gewoon goed voor jezelf. Ja, het is leuk om je partner zijn pleziertjes te geven, neem daar ook gerust de tijd voor, maar hij mag ook best de tijd voor jou nemen. En vergeet dan ook niet te genieten, in plaats van je focus te leggen op 'wanneer het nou komt'. Ja, ja, je bent guilty, hè?! 

4. Om je droom waar te maken 
Wat jouw doel ook is, ga ervoor! Mensen kunnen je toekomstplannen al snel ontmoedigen omdat ze beseffen dat jij wellicht minder tijd voor ze zult hebben, omdat ze simpelweg jaloers op je zijn of omdat bijvoorbeeld familieleden denken te weten wat beter voor je is. Echter gaat het er om wat jíj wilt. Wees een tikkeltje egoïstisch, vecht voor wat je wilt en je zult er later veel, heel veel profijt van hebben. 

5. Bij belangrijke beslissingen
"Nee hoor, ga jij maar lekker naar Bora Bora", zeg je tegen collega Marjolein met meteen heel veel spijt. Jullie hebben een aanbod gekregen van een reisbureau en eigenlijk, heel stiekem, had jij ook best graag naar Bora Bora gewild. Nou, dat moet je voortaan gewoon zeggen dus! Na een eerlijke loting of afweging doet het gemiste tripje naar het land met azuurblauwe zee en wuivende palmbomen meteen een stukje minder pijn. 

 
6. Als je toe bent aan me-time
Zit je op randje burn-out? Ben je continu moe, futloos en heb je eigenlijk nergens zin in? Dan wordt het misschien tijd om aan jezelf te denken. Neem een paar vrije dagen op, boek een schoonheidsbehandeling inclusief halfuur durende massage en laat je tot slot verwennen door een fijne manicure. Je zult merken dat je je daarna een stuk beter voelt. En dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen in jouw omgeving! 

7. Als je oneerlijk wordt behandeld 
Een van de momenten waarop je best een beetje egoïstisch mag zijn, is als je oneerlijk wordt behandeld. Wordt er van je verwacht dat je allerlei huishoudklusjes gaat doen terwijl jij net zo goed als de rest retedruk bent? Geeft jouw baas je de opdracht om zijn BMW te wassen terwijl dat dus níet in je ‘takenpakket’ hoort? Tik jij al nachten in je eentje aan die ene groepsopdracht? Kom dan voor jezelf op. Leg uit waarom je het klusje in kwestie liever niet doet, weiger het desnoods te doen of onderneem iets waardoor het alsnog in jouw voordeel uitpakt. 

8. Als je hulp nodig hebt 
Je bent er altijd voor anderen. Heeft het schuurtje van je tante een nieuwe lak nodig? Jij hijst je wel in oude kleding en haalt op een vrije zondagmiddag de kwast tevoorschijn. Is je buurmeisje bar slecht in Engels? Jij schiet haar zonder twijfel met je talenknobbel te hulp. Echter als je zelf hulp nodig hebt, durf je dit moeilijk aan te kaarten. Best begrijpelijk, maar nergens voor nodig! Draai de rollen maar eens om: jij krijgt altijd hulp van je tante, maar je tante vraagt nooit om jouw hulp. Dan durf je op een gegeven moment niet meer aan te kloppen voor dat ene klusje. Dus: voor wat, hoort wat!  

Op welke momenten mag jij wat meer egoïstisch zijn?