TBS voor Theo Maassen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De uitbraak van Johan en zijn maat blijft niet onopgemerkt en gaat met veel geweld gepaard. Vlak voordat Johan in handen valt van de politie kruist zijn pad dat van de 13-jarige Tessa. Hij gijzelt haar en neemt haar als onderpand mee als hij op zoek gaat naar de waarheid. Terwijl de klopjacht op het duo wordt geopend, voeren de aanwijzingen hen over de Belgische grens. Ook de grenzen tussen gegijzelde en gijzelnemer vervagen en de relatie tussen Tessa en Johan verandert.

Regisseur Pieter Kuijpers (Van God Los) heeft met TBS een duidelijk doel voor ogen: verwarren. Want wat is goed en wat is kwaad? Wie bepaalt dat? Het hangt er volledig vanaf door welke ogen je kijkt en welke informatie je krijgt. De kijker wordt in TBS continu heen en weer geslingerd tussen de intenties van Johan. Door op onverwachte momenten in de film te snijden, veroorzaakt Kuijpers een verspringing in de aandacht. Alsof je in het hoofd van Johan kijkt. In het begin zijn die haperingen irritant, maar later draagt het alleen maar bij aan de chaos.

Afbeelding verwijderd door redactie

Maassen is op dreef als de, met vlagen sympathieke, TBS-er. Toch klopt er iets niet. Dat ligt niet aan zijn vertolking, maar aan het script. Johan is soms zeer welbespraakt, terwijl hij op andere momenten niet schijnt te kunnen lezen. Dat gaat niet samen, maar is een kleinigheid bij het intense spel van Maassen. Hij draagt de film en de sympathie blijft tot het eind slingeren. Is hij nou gewoon genaaid door het verleden en het systeem, of naait híj zijn naasten en de rest van de maatschappij?

De chemie tussen Maassen en de 13-jarige Lisa Smit (De Griezelbus) gaat niet heel diep. Toch is het een mooi koppel samen. Smit heeft weinig tekst. Het beperkt zich tot wat korte zinnen, maar dat is niet erg. Ze is een kei in geloofwaardig stil spel en weet haar onbevangen of juist angstige blikken veel lading mee te geven.

Afbeelding verwijderd door redactie

TBS

grijpt je bij de strot en de kunst van het weglaten beheerst Kuijpers zeker wel. Waarom schokkende beelden laten zien, als je ze ook kunt suggereren. Dat is juist veel sterker. Maassen heeft met zijn ruige kop alles in zich dat nodig is voor deze film. Een film die je doet twijfelen aan het systeem en die zeker geen wervingscampagne voor 'werken in een TBS-kliniek' is. Blijf er maar ver vandaan...

Afbeelding verwijderd door redactie
TBS
met Theo Maassen, Lisa Smit, Sascha Bulthuis e.a.
Speelduur: 88 min
Adviesleeftijd: Vanaf 16 jaar
TBS is vanaf 24 januari 2008 in de Nederlandse bioscopen te zien