Ontdekkingsreis door 'I am...!'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Schrijver Aldo de Pape wilde graag een reisboek voor en door kinderen te maken. Dit heeft hij gedaan in samenwerking met Stichting Angels. Deze stichting is een Nederlands/Belgische organisatie die zich inzet voor kleinschalige lokale kinderprojecten, waar dan ook ter wereld. De organisatie is een sociaal initiatief dat, mede door dit boek, steeds groter wordt. De opbrengst van I am...! wordt gedoneerd aan de scholen en projecten, die de hoofdpersonen uit dit boek de kans bieden om hun toekomstwensen te verwezenlijken. Een leuk cadeau dus waar niet alleen de jarige plezier van heeft, maar ook vele andere kinderen.

I am...! ziet er prachtig uit met al die foto's en kindertekeningen. Daarnaast is het erg leuk geschreven. De kleine ontdekkingsreizigers worden meteen enthousiast gemaakt. "Ben je er klaar voor? Zit alles in je tas? Niets vergeten...? Daar gaan we dan!" Je krijgt toch meteen zin om op reis te gaan als je zo'n voorwoord leest. Het fijne taalgebruik zorgt er voor dat de beginnende lezers het verhaal ook begrijpen. De moeilijke woorden worden zelfs uitgelegd, zodat jong en oud echt van alle info kunnen genieten.

De twaalfjarige Kunsang neemt ons mee naar Tibet. Okot Morris (11) vertelt over zijn leven in Noord-Uganda. Toen hij acht jaar was, is hij ontvoerd en werd hij gedwongen soldaat in het Verzetsleger van de Heer. Wat een aangrijpend verhaal. Dat is heel wat anders dan dat van de elfjarige Leticia, die ons op de hoogte brengt van diverse informatie over de Yellow Cabs in haar stad New York. De veertienjarige Gorana vertelt over haar vlucht uit Sarajevo en de oorlog die in voormalig Joegoslavië heeft plaatsgevonden. Een oorlog die de tienjarige Nika uit Amsterdam nooit bewust heeft gemaakt. Zo is het ook nog eens een heel leerzaam boek!

Dirk Kuyt, Beau van Erven Dorens, Sacha de Boer, Barbara van Beukering, Do, Job Cohen en Michiel Mol hebben meegewerkt aan I am...!. Helaas valt hun bijdrage mij een beetje tegen. Zowel bij de promotie als op de achterflap van dit boek worden hun namen genoemd, maar in werkelijkheid lees je twee of drie zinnetjes over bezigheden op een bepaald moment. Zo zit ik niet te wachten op '20.00 uur: 'Het licht dimt, de muziek zwelt aan, het publiek joelt, daar komt de camera aanvliegen... "Dames en heren, hartelijk welkom bij Deal or No Deal!!"'Wat heeft deze quote van Beau nu werkelijk met dit boek te maken? Helaas, ik zie het niet. Ja, natuurlijk doet hij dat op een doordeweekse dag, maar dat weten we toch allemaal? Dit boek was wat mij betreft nog sterker geweest als deze korte stukjes er niet in hadden gestaan. Ondanks dit puntje vind ik het echt een aanrader!

Ga voor meer informatie naar www.stichtingangels.nl.



I Am...!
Aldo de Pape

96 bladzijden
Uitgeverij: Uniekboek BV Houten/Antwerpen
ISBN: 9789047504191