Ashton Brothers in alle standjes

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Pepijn Gunneweg, Joost Spijkers Echwald, Pim Muda en Friso van Vemde Oudejans kennen elkaar van de Kleinkunstacademie in Amsterdam, waar na een gezamenlijke acrobatenact voor een eindejaarsvoorstelling duidelijk wordt dat de vier met elkaar het toneel op zullen gaan. De Ashton Brothers zijn een feit. Na een succesvol optreden op De Parade, gaat in 2002 hun eerste programma De tragiek van een onderman in première. De recensies zijn louter positief en ook in het buitenland treden de heren met veel succes op. Het tweede programma Ballyhoo! is maar liefst drie jaar lang te zien in de Nederlandse theaters en in landen als Engeland, Canada en Slovenië.

Als Ballyhoo! begint, hangen de vier mannen in allerlei vreemde posities aan kabels. Door creatief gebruik te maken van de kabels én elkaar, zijn ze in staat om elk ergens een instrument vandaan te plukken dat ze ook nog prima weten te bespelen. Het zegt eigenlijk al genoeg over de voorstelling die zal volgen, want de Ashton Brothers gaan in tig verschillende standen en posities op en over het podium heen. Het spel is erg fysiek, maar daarnaast ook simpel en eenvoudig. Dat lijkt juist de kracht van het geheel, net als het feit dat alle muziek door de heren zelf wordt gespeeld.

Afbeelding verwijderd door redactie

Dat je niet altijd woorden nodig hebt om humoristisch te zijn, blijkt bijvoorbeeld uit een scène van Pepijn Gunneweg. Hij loopt als een robot met een boormachine in z'n hand en beweegt op het geluid van het gereedschap. Het is eigenlijk zo simpel om te bedenken, maar kom er maar eens op. Dat geldt eigenlijk ook voor het uitbeelden van de muzikanten van een symfonie-orkest, waarbij geen woord wordt gesproken. De lichaamstaal doet z'n werk en zorgt voor een glimlach op je gezicht. Maar er is als het ware ook sprake van acrobatiek. Zo brengt een ober één van zijn klanten even een biertje... op vier meter hoogte en natuurlijk niet op de meest makkelijke manier.

Natuurlijk ken ik de Ashton Brothers wel van naam, maar 'live' in het theater heb ik ze nog nooit gezien. Echt puur cabaret is Ballyhoo! niet, want soms doet het ook een beetje clownesk en dus acrobatisch aan. Wat overigens ook wel genoemd mag worden: hun zangkwaliteit en muzikale talenten zijn op prima niveau. In ieder geval is duidelijk dat de 'broertjes' hun publiek een avond amusement bezorgen, wat niet alleen in Nederland gewaardeerd wordt. Zo trad het viertal al met veel succes op tijdens het gerenommeerde Fringe Festival in Edinburgh. Als ze dan maar niet helemaal uit ons kikkerlandje verdwijnen...

Ashton Brothers - Ballyhoo<br>Ashton Brothers
Ballyhoo!
Ashton Brothers

Speelduur: 100 minuten
Uitgebracht door: CNR Entertainment
Adviesleeftijd: alle leeftijden