Een wereld voor kinderen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Sinds 1874 is met de invoering van het 'kinderwetje' van Van Houten, kinderarbeid in Nederland formeel verboden. Maar pas in 1900, toen de leerplichtwet werd ingevoerd, begon men zich aan de wet te houden. Toen groeide het besef in Nederland én daarbuiten, dat door kinderarbeid de levenskracht al op jonge leeftijd snel wegvloeit en er dus vroegtijdig een eind komt aan een kostbare leven. In ons land ben je, als je nog geen achttien jaar bent, een kind. Hier geldt dan ook dat kinderen onder de twaalf jaar nooit mogen werken. De enige uitzondering is het meewerken aan culturele projecten, zoals muziek, toneel of film. En dan gelden er strenge regels voor kinderen onder de zeven jaar.

Auteur en reisfotograaf Peter de Ruiter

Tijdens zijn reizen over drie continenten heeft Peter de Ruiter negen landen bezocht: India, Marokko, Ghana, Brazilië, Peru, Venezuela, Filippijnen, Maleisië en Cambodja. Met eigen ogen heeft hij in die landen gezien hoe jonge kinderen aan het werk worden gezet om zo een bijdrage te leveren aan het onderhoud van het gezin. Dat is één kant die belicht wordt, maar er zijn ook kinderen die in de slavernij terecht komen of keihard moeten werken onder gevaarlijke arbeidsomstandigheden. De strijd tegen kinderarbeid is in het Westen al grotendeels beslecht. Maar vergis je niet, ook in eigen land komt het nog steeds voor.

Zo is er Martha, een dertienjarig Roma-meisje uit Roemenië die je regelmatig in het centrum van 's-Hertogenbosch, spelend op haar accordeon, zult tegenkomen. En dan niet in de weekenden of tijdens schoolvakanties, nee, op dagen dat alle kinderen op school zitten. Arbeidsinspectie, Jeugdzorg en de AIVD (Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst) hebben zich er onder andere al mee bemoeit. Echter zonder resultaat. "Als het in Nederland en andere EU-landen al zo moeilijk is om kinderarbeid aan te pakken, hoe moet dat dan in landen waar het rechtssysteem veel minder ver is ontwikkeld?"

Een wereld voor kinderen is een fantastisch mooi boek. De meer dan 350 foto's zijn prachtig en ondanks dat nagenoeg alle kinderen op de foto's lachen, voel ik het stilzwijgende verdriet en het onrecht wat ze wordt aangedaan. Maar het is niet zomaar een benefietboek. Peter de Ruiter omschrijft heel duidelijk wat je zelf kunt doen om een bijdrage te leveren, om kinderarbeid de wereld uit te helpen. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse instanties waar je door lid van te worden, kinderen structureel kunt helpen. Of koop Fairtrade-producten, dan weet je zeker dat de producten op verantwoorde wijze zijn gemaakt. Zo steun je direct de makers. Natuurlijk kun je ook beginnen met helpen, door dit schitterende boek te kopen. De opbrengst gaat naar ontwikkelingsorganisatie Worldvision, die actief werkzaam is in bijna honderd landen.

Op 26 maart is er een exemplaar van Een wereld voor kinderen overhandigd aan de ambassadeurs van de negen landen die Peter de Ruiter heeft bezocht. Met zo'n honderd kinderen is er een protestmars gelopen langs de ambassades. Op Vrouw.nl kun je hier een reportage over deze actie zien.

Met een citaat uit Een wereld voor kinderen wil ik afsluiten, want het geeft de essentie van dit boek goed weer. "Ouders zijn de spil van kinderarbeid, want zij hebben directe invloed op wat hun kinderen doen of laten."


Een wereld voor kinderen
Peter de Ruiter

208 bladzijden
uitgeverij:Elmar
ISBN 9789038918037