dbClifford is tijdloos

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Je album heet 'Recyclable'. Waarom heb je die naam gekozen?

Als je bijvoorbeeld een doos met donuts koopt, dan kan je de doos recyclen. Het is een internationaal concept, daarom heb ik ook het db-logo met de pijlen laten maken. Het heeft overduidelijk een milieu-boodschap. Maar muzikaal gezien wilde ik een tijdloos album maken. Ik wilde geen overgeproduceerd album met allemaal toeters en bellen. Het is allemaal erg organic. Echte drums, echte piano, echte gitaar. Het is een album dat in de jaren zeventig gemaakt had kunnen worden, maar ook over twintig jaar. En in dat opzicht is het recyclable, want je kunt er altijd naar luisteren. Maar ook je kinderen kunnen er later naar luisteren en hun kinderen op hun beurt ook weer. Het is heel echt.

Wil je dat pure muziek maken alleen op dit album, of is dat echt jouw stijl?

In samenwerking met andere artiesten zou ik wel modernere muziek kunnen maken, maar als soloartiest niet. Omdat ik alle instrumenten zelf speel, daar liggen mijn 'roots'. That's my thing.

Waar liggen jouw muzikale roots?

Muzikaal gezien ben ik opgegroeid met The Beatles, zij zijn echt my musical parents. Ik heb er zoveel naar geluisterd in mijn jeugd, waarschijnlijk al toen ik nog in mijn moeders buik zat. Daar ligt echt de basis van mijn muziek. Maar ook Stevie Wonder, Jamiroquai en ik luister veel naar jazz. Bijvoorbeeld Miles Davis. Mijn roots liggen dus eigenlijk in elke muziekstijl. Ik ben in staat geweest om mee te pikken wat ik zelf mooi vind. Als drummer luister ik naar hiphop en R&B, maar als pianist luister ik meer naar jazz. Het is een interessante muzieksmaak, gelaagd door de verschillende instrumenten die ik bespeel.

Op je album bedank je 'Carly'. Wie is dat?

Mijn echtgenote, ik ben al een paar jaar getrouwd. Ik praat normaal niet zoveel over haar, maar ik moest haar natuurlijk wel bedanken op mijn album. Het is niet gemakkelijk om de vrouw van een muzikant te zijn. Zij krijgt alle shit over zich heen en de anderen krijgen de smiley me. Maar ik denk niet dat ik zo veeleisend ben. Ik ben wel vaak weg, maar als ik thuis ben dan doe ik boodschappen, de was, maak schoon en kook. Ik probeer in elk geval mijn best te doen.

Je belooft Carly nog een Magic Coupon. Wat bedoel je daarmee?

Dat is eigenlijk een privé grapje. Het betekent niet echt iets, het is gewoon een grapje tussen haar en mij.


Waar haal jij je inspiratie voor je nummers vandaan?

Eigenlijk uit het leven in het algemeen. Ik heb een gekke fantasie, maar soms zijn het ook dingen die me zijn overkomen. Meisjes die het met mij uitgemaakt hebben. Het is tragisch, maar ik maakte het nooit uit, zij wel altijd met mij. Maar ook de interviews en het reizen wat ik nu doe inspireert me. Muziek is de basis en the end of the line. Als ik alleen maar muziek maakte, dan werd ik niet meer geïnspireerd. Dus ik schrijf nummers over de wereld, over religie, over het dagelijkse nieuws. Hopelijk inspireert het ook weer andere mensen, op een positieve manier. Dat is belangrijk voor mij. Ik denk heus niet: 'oh, als we allemaal maar van elkaar houden, dan is er vrede'. Maar ik denk wel dat wanneer we positief denken, ook in negatieve situaties, je je eigen leven iets gemakkelijker kan maken. Met wat geluk.

Geloof je in God?

Ik ben niet religieus, ik geloof niet in een hogere macht. Ik ben wel spiritueel, ik sta open voor de energie om mij heen. Ik ben geen fan van georganiseerde religies. Het concept is goed, maar ondertussen vermoorden ze elkaar allemaal wel. Het is beter als iedereen gelooft in zijn of haar eigen spiritualiteit, zonder er een label op te plakken. Ik denk wel dat sommige mensen, mediums, wel meer openstaan voor geesten. Of ik geloof dat je met een stuk metaal bepaalde dingen, zoals buigen, zou kunnen doen? Misschien, ik weet het niet. Ik sta er open voor, ik geloof in alles wat mogelijk is. Ik probeer niet sceptisch te zijn, want op het moment dat je dat bent, lukt niets meer.

Nog niet zo lang geleden is je moeder overleden. Hoe heeft dat effect gehad op jou?

Dat is een grote inspiratiebron geweest voor dit album. Ik heb al eerder een platencontract gehad, in LA bij Babyface, maar ik was nog jong en het werkte niet. Ik was dus behoorlijk depressief en mijn leven ging eigenlijk nergens naar toe en toen verloor ik ook nog mijn moeder. En hoe erg dat ook was, het was ook een wake up call voor me. Er was geen tijd te verspillen en toen had het positieve ook opeens zin. Dus ik heb mijn best gedaan om de tijd, inspiratie en talent dat ik had, om te zetten in een goed album.

Denk je dat ze nu bij je is?

Jazeker. Eigenlijk kun je het verschil tussen iemand die dood is en levend zo zien: als ik mijn ogen dichtdoe en aan mijn vader denk, die levend is, is die niet dichterbij mij dan mijn moeder die overleden is. Je denkt aan hen en dan zijn ze bij je. Ze is overal.

Je speelt alle nummers op het album zelf, alleen bij All alone heeft je vader meegespeeld. Waarom?

Dat heeft meerdere redenen. Mijn vader heeft inderdaad de akoestische gitaar gespeeld bij dat nummer. Ik heb het album gemaakt in het huis waar ik opgroeide, na het overlijden van mijn moeder. Ik bracht toen heel veel tijd met mijn vader door en het leek me leuk als hij ook een nummer meespeelde op het album. Hij speelde vroeger voor mij en mijn zusje ballads voor het slapen gaan. Dat liedje is geïnspireerd op een nummer van Peter, Paul en Mary (Amerikaanse band uit de jaren zeventig, red.), dat mijn vader en ik vroeger samen vaak gespeeld hebben. En het was een liedje dat mijn moeder ook erg mooi vond.

Je gaat ook optreden in Nederland, wat kunnen we verwachten?

Het is zo leuk om te doen, ik speel met een trio. Ik speel keyboard en ik heb een bassist en een drummer. Het is meer jazzy op het podium en het heeft een verrassingselement in zich. We spelen de nummers zoals ze op het album staan, maar het is leuk voor iemand die het album kent om de nummers op een andere manier te horen. Ik wilde mijn muzikaliteit laten zien en improviseren. Er is iets magisch aan het trio. Ik heb twee ongelooflijke muzikanten in Canada ontmoet en die wilden met me spelen. We zijn erg goede vrienden geworden. En dat is belangrijk, want je treedt maar een uurtje op, terwijl je de rest van de dag ook met elkaar moet doorbrengen.


Lees ook het report van het optreden van dbClifford in Paradiso op 30 maart jongstleden: Intiem genieten met dbClifford