Herleef Dirty Dancing in het theater

Vrije tijd door Marieke_B

De diverse slechte (of minder goede, wat je wilt) recensies die Dirty Dancing heeft gekregen, wakkeren de nieuwsgierigheid alleen maar aan. Want hoe kan een musical met veel dans en die bijbehorende heerlijk bekende liedjes nou tegenvallen?

Niet, in mijn ogen. De musical Dirty Dancing is fantastisch. Tenminste, als je je erop instelt dat het geen 'normale' Joop van den Ende-musical is waarbij zang de boventoon voert en de hoofdrolspelers dit grotendeels ook zelf doen. Dirty Dancing is niet te vergelijken met Tarzan, Evita of The Lion King. Dirty Dancing staat op zichzelf. Gewoon, vast als een huis.

Het is de zomer van 1963...
Samen met haar ouders en oudere zus viert Baby vakantie op Kellerman's vakantieclub. Ze verveelt zich stierlijk, ondanks het overvolle animatieprogramma dat wordt aangeboden. Wanneer ze toevallig stuit op het personeelsverblijf ontdekt ze de broeierige afterparty's van het personeel. Baby raakt volledig in de ban van de opzwepende dansbewegingen en de dansleraar Johnny Castle. Gegrepen door wat ze heeft gezien, wil ze niets liever dan deel uitmaken van deze wereld.
Het leven van Baby neemt een beslissende wending als zij in het diepe wordt gegooid en zich moet bewijzen als Johnny's partner, zowel op de dansvloer als daarbuiten. Het resultaat is adembenemend en spectaculair, want wie herinnert zich niet één van de meest legendarische dansfiguren 'De Lift'?!

De cast
De jonge en ietwat onervaren cast moet bij de start van het stuk duidelijk inkomen. De stemmen klinken nog een beetje gespannen en de dialogen wat gemaakt. Maar naarmate het verhaal vordert, raken ze steeds beter in hun rol. Jette Carolijn van den Berg heeft precies dezelfde onschuldige uitstraling als Jennifer Grey had toen ze de rol van Frances 'Baby' Houseman in de film op zich nam. Jurriaan Bles wordt als Johnny Castle in de loop van de avond steeds leuker en is dus een uitstekende vervanger van de eigenlijke hoofdrolspeler Martin van Bentem. En vergeet vooral Chris Tates niet (bekend van o.a. Rozengeur & Wodka Lime) als Dr. Jake Houseman, de vader van Baby. Wat een mooie man voor zijn leeftijd en ook zijn spel is absoluut in orde. Noemenswaardig is verder Noortje Herlaar als Lisa Houseman, die haar eigen hilarische versie van de Coconut-song laat zien en daarmee de lachers op haar hand krijgt.

Het stuk
In de theaterproductie van Dirty Dancing wordt exact de filmversie gevolgd. Snelle scène- en podiumwisselingen houden de vaart erin en een groot ensemble met professionele dansers onder leiding van Marcus van Teijlingen (Dancing with the Stars) zorgt voor een fantastische sfeer. Twee erg goede zangers nemen vanuit dit ensemble de originele Engelse hits op zich, waardoor het een feest van herkenning en dus nostalgie wordt. Wie kan immers niet meezingen met Do You Love Me?, Hungry Eyes en het met een Oscar bekroonde Time Of My Life? Verder wordt er weinig gezongen, maar speelt men de liedjes gewoon op band af. Het draait in dit stuk namelijk niet om de muziek, maar om het bekende verhaal en de dans. Mét uiteraard een klapper van een finale!

Heerlijk avondje muziektheater
Een avondje Dirty Dancing is gewoon een heerlijk avondje uit. Wéét dat het geen standaard musical is en stel je erop in dat het grootste deel van het stuk bestaat uit spel, met de liedjes slechts als ondersteuning. Dan zul je er optimaal van genieten.

Dirty Dancing is nu te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.musicals.nl