Maaike Widdershoven wordt een kat

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In 1970 sprak Wieteke van Dort de stem van Duchess, moeder van de drie hartveroverende katjes, in. Nu brengt Disney een nieuwe versie van De Aristokatten uit. En bij deze versie hoort een nieuwe stem: Maaike Widdershoven. "Als kind was dit een van mijn lievelings Disneyfilms, samen met De Reddertjes en 101 Dalmatiers. Ik had ook de muziek en ik zong alles mee. Toen ik hoorde van de film, dacht ik bij mezelf: Daar wil ik in! Gelukkig kreeg ik de rol. Ze zijn bij Disney heel streng, je moet echt de klankkleur en de emotie van die kat hebben. Het is ook echt heel leuk, want ik ben gekozen op mijn naturelle stem. Niet omdat ik mijn stem op een grappige manier kan verdraaien. Dat zou ik wel kunnen, maar het draait echt om de emotie, dat vind ik leuk."

De teksten in de nieuwe versie van de film zijn hetzelfde als in de originele versie. "Dat wilden ze gewoon zo houden. Dat vind ik jammer, een beetje conservatief. Ik had dat graag anders gezien en volgens mij de regisseuse ook wel. Sommige zinnen zou je bijvoorbeeld tegenwoordig niet meer zo zeggen. We hebben wel geprobeerd om drie dingetjes een heel klein beetje te veranderen, maar toen moest ik een week later terugkomen. Want Disney hoorde en zag dat het niet overeenkwam met de originele versie. Maar goed, als zij dat willen, zo erg is het ook niet."

Maaike is ooit op het conservatorium met Lichte Muziek begonnen, maar stapte na twee jaar over op Klassieke Zang. Daarna speelde ze vele rollen in de grote musicals. Maar nu speelt ze op in de opera Black and Beautiful de rol van een hysterische soapactrice. "Zij is zo over the top, zoals je een Paris Hilton bijvoorbeeld ziet. Heel gaaf om te doen, vooral omdat het niet bij mijzelf in de buurt komt. Opera gaat steeds meer de muziektheaterkant op. Het spel wordt een steeds belangrijker element. Vroeger was het echt zanggericht en heel stijf, maar nu krijg je steeds meer opera's die de experimentele kant op gaan. Dat vind ik heel mooi, terwijl ik de echt ouderwetse opera afschuwelijk vind. Als ik er naar toe ging, dan viel ik erbij in slaap. Het valt me op dat de musical behoudend blijft, je ziet ook steeds dezelfde spelers terug. Er zijn een paar musicals, zoals Route 66 en Shhh....it happens, die echt anders zijn. Om met z'n allen een nieuwe rol in een nieuw stuk gaan verkennen en uitwerken vind ik heerlijk. Als dat soort dingen op mijn pad komen, dan zeg ik geen nee."

Maaike heeft nog wel wensen op musical-gebied: "Ik zou heel graag in een musical van Stephen Sondheim willen spelen, dat lijkt muzikaal gezien bijna opera-achtig. Tijdens Musical to the Max zong ik The Wild Party met Tony Neef. Dat was ook echt het hoogtepunt van de avond, dat was zo heftig. Ik kon mezelf er helemaal in verliezen." Maaike zou graag rollen willen spelen die niet heel lief en aardig zijn. Toch wordt ze daar in de musicalwereld niet vaak voor gevraagd. "In de opera blijkt dat toch gemakkelijker te gaan. Daar hebben ze niet zo'n beeld van mij. Ik kan met mijn operastem veel meer kanten op dan met mijn musicalstem. In de operette zou ik bijvoorbeeld altijd het grappige, stoute meisje spelen. In de musical niet." Vervolgt lachend: "Dan ben ik Maria."

Lees hier de rest van het interview met Maaike. Ze verteld dan onder andere over haar onzekerheid.