Dorine geniet van het leven

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het interview dat ik met Dorine Bijl heb is precies op een plek waar je je een afspraak voorstelt met zo'n statige Haagse dame als zij: in het chique Scheveningse Kurhaus.

Het is op een donderdagmiddag rond vieren. In de ingang van onze locatie wacht ik op haar. Iets later dan gepland komt ze aanfietsen, de haren in de wind en een blos op de wangen. Ze parkeert haar fiets in de buurt en snelt de Kurhaushal binnen. Daar verontschuldigt zich meteen dat ze een paar minuten later is. Even later nemen we plaats in het bargedeelte naast het restaurant, waar we een mooi uitzicht hebben op het Scheveningse strand. Dorine is een echte levensgenieter, dat blijkt al snel. Het strand is een van haar favoriete plekken. "Ik kom hier praktisch iedere dag voor een wandeling en een frisse duik in zee", vertelt ze enthousiast. "Het is heerlijk om de wind door je haren te voelen, dat geeft zo'n vrij gevoel. Of het nu zomer of winter is, het strand is altijd een prachtige plek om eventjes uit te waaien", vertelt Dorine terwijl ze rustig nipt aan een kopje thee. Een geheel onbekende is ze niet meer sinds ze vorig jaar meedeed aan het programma X-Factor en toen een paar maanden lang dagelijks op tv was.

Dorine kijkt er wel met een goed gevoel op terug. "Toen ik eraan mee deed wist ik niet wat ik moest verwachten. Het was ook best hectisch opeens en vermoeiend. Ik reisde vaak genoeg naar die studio, waar ik nieuwe liedjes repeterde en 's avonds live moest optreden. Iedereen leefde met me mee, dat was wel geweldig natuurlijk. En toen het opeens over was en ik eruit ging, had ik er ook wel vrede mee. Het was genoeg geweest en ik had er voldoende van mogen genieten. Er zijn vast niet veel vrouwen die op deze leeftijd nog zoiets mogen meemaken".

Eigenlijk zingt Dorine haar hele leven al, maar deed dat tot voor kort vooral voor zichzelf. "Ik kom uit een streng gezin. In mijn jonge jaren vonden mijn ouders het maar niks dat ik zangeres wilde worden. Eerst móest ik studeren, een toekomst voor mezelf opbouwen. Altijd als ik vroeg wanneer ik dan wél mocht zingen, antwoordden ze: "Als je Oud en Wijs Genoeg Bent". Ironisch genoeg werd dat later de titel van mijn eigen cd". En wie had ooit kunnen denken dat die cd er zou komen? Dorine in ieder geval niet. "Ik ben nooit ver gekomen met mijn muzikale aspiraties. In mijn studententijd heb ik een tijdje deel uitgemaakt van het Delfts Studentencabaret. Ook heb ik zo nu en dan wat jazzliedjes gezongen maar daar bleef het bij. Als mijn ouders geweten hadden dat ik op mijn 67ste nog aan een zangprogramma mee heb gedaan en nu als 68-jarige mijn eerste cd uit heb, zouden ze echt heel erg verbaasd geweest zijn".

Dorine is heel erg blij met de wending die haar leven nu genomen heeft. "Het is vooral heerlijk dat ik behalve mezelf ook andere mensen mag raken met de liedjes die ik zing. Ik heb mijn hele leven voor iedereen gezorgd: voor mijn ouders, voor mijn twee dochters. Nu is de tijd aangebroken dat ik eindelijk ga doen wat ik zelf altijd gewild heb. Toen ik op tv de oproep van X-Factor zag, dacht ik: waarom zou ik het niet proberen? Spijt heb ik nooit gehad van die beslissing. Het heeft me heel veel gegeven en daar ben ik erg dankbaar voor.

Mijn album zegt heel veel over wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Er staan allemaal liedjes op waar ik op een bepaalde manier wat mee heb. Ik voel me goed (I Feel Good) komt uit het X-Factor programma. Het is een klassiek musicalstuk waar ik een echte blues van gemaakt heb, voorzien van een Nederlandse tekst. En zo staan er nog meer liedjes op waar ik zelf een Nederlandse tekst op heb gemaakt. Zo zie je maar weer hoe je jezelf kunt verbazen. Wie had ooit gedacht dat ik uiteindelijk op een bejaarde leeftijd toch mijn droom achterna zou gaan".