3 films die je anders naar het leven laten kijken

Vrije tijd door Claire

Soms zie je films die je nog lang bijblijven. Ze raken je, laten je lachen of laten je anders naar de wereld kijken. Ze bieden een nieuw perspectief waar je na afloop van de film en nog ver buiten de bioscoop aan terugdenkt. Hierbij een aantal voorbeelden en aanraders.

Lees ook: Dit zijn de beste romcoms voor een avondje thuis

3 films die je anders naar het leven laten kijken

The Truman Show

Deze film schetst het leven van Truman Burbank. Een man die sinds zijn geboorte wordt vastgelegd door camera’s en waarvan een televisieserie genaamd ‘The Truman Show’ is gemaakt. Alles om hem heen is gespeeld door acteurs en figuranten en alles is in een studio nagemaakt. Er is alleen een belangrijk ding: hij heeft zelf geen idee. Alles om hem heen verloopt goed. Hij is getrouwd met een verpleegster, heeft een goede vriend en bezoekt heel regelmatig zijn oude moeder. Zelden gebeurt er wat heftigs, toch komt hij er langzaam achter dat alles om hem heen iets te perfect is. Het is een ontroerende film die je doet nadenken over hoe ver je kan gaan in de media en laat je vanaf het moment dat je de film hebt gezien het gevoel geven dat je soms zelf in een televisieserie zit.

Meer op Instagram

All of Us Strangers

In deze film ontwikkelt een scenarioschrijver een relatie met zijn mysterieuze buurman, terwijl hij wordt teruggetrokken naar zijn ouderlijk huis. Hier lijken zijn overleden ouders nog net zo te leven als toen ze dertig jaar geleden stierven. Er komen meerdere thema’s terug die prachtig weergegeven worden: eenzaamheid, rouw en het toelaten van anderen in je leven. Het is een prachtige film, die je doet denken aan je jeugd en kindertijd. Hoe je alles zo voor lief neemt en soms niet stilstaat bij wat je hebt totdat het wegvalt. Het is heftig, verdrietig en confronterend, maar tegelijkertijd prachtig gespeeld door Andrew Scott en Paul Mescal. Met deze combinatie zit het sowies al goed.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Als het zou kunnen, zou jij dan al je herinneringen met je ex uit je geheugen wissen? Dat is waar je na het kijken van deze film over nadenkt. De film volgt Joel Barish en Clementine Kruczynski, die een eind hebben gemaakt aan hun relatie. Als reactie hierop, ondergaat Clementine een procedure om de herinneringen aan haar vroegere vriend Joel uit haar geheugen te wissen. Wanneer Joel dit doorheeft, besluit hij hetzelfde te doen. Hij begint langzaam de vrouw te vergeten van wie hij hield, terwijl hij al hun herinneringen samen opnieuw beleeft. Tot hij spijt krijgt van zijn keuze. De film laat je nadenken over het belang van herinneringen: hoe vervelend ze ook zijn, het maakt je tot wie je bent.