Dit is waarom kerstverlichting al-tijd in de knoop raakt

Vrije tijd door Anniek

Met de kerstdagen voor de deur sleep jij de decoraties weer van zolder. De kerstballen liggen nog netjes opgestapeld, maar die lichtjes... Oei, alsof ze tijdens een gevecht verstrengeld zijn geraakt. Nu weten we eindelijk waarom!
 
Vraag jij je ook altijd af wat er gebeurt met je kerstlampjes als je ze in januari weer in de doos stopt? Al rol je het snoer netjes op, dan alsnog weten die verrekte lichtjes in december in één grote bal tevoorschijn te komen. Hóé dan?! Godzijdank is het mysterie nu eindelijk ontrafeld!
 
Bron
 
Berekenen
Fysicaprofessor Douglas Smith was benieuwd hoe het komt dat die slingers kerstverlichting het altijd weten te presteren om in elkaar gedraaid te raken. Hij deed er een heus onderzoek naar. Samen met een student deed Douglas een stuk draad in een doos om deze vervolgens 3415 keer rond te draaien. Wij zouden er meteen duizelig van worden, maar zij blijkbaar niet. Door het draaien konden ze precies berekenen hoe waarschijnlijk het was dat de kabel in de knoop zou raken. 
 
Uiteindelijk concludeerden ze dat de kabel tenminste 46,03 centimeter lang moest zijn om in de knoop te raken en dat er genoeg ruimte in de doos moest zijn. Ook moest de kabel flexibel zijn, maar we weten allemaal dat lichtsnoeren dat zeker zijn. Douglas en zijn student ontdekten dat er 11(!) verschillende soorten knopen in het snoer konden komen. Het komt er dus op neer dat jouw snoertje kerstverlichting precies aan alle eisen voldoet om op duizend verschillende manieren in de knoop te raken. Je bent dus eigenlijk een halve middag bezig met snoeren uit de knoop halen in plaats van een boom optuigen.
 
Bron
 
Los uiteinde
Ga je de strijd toch aan om die knopen eruit te halen? Begin dan niet in het midden van de knoop, maar zoek een los uiteinde en werk langzaam naar de knoop toe. Het is even prutsen en friemelen, maar met een beetje behendigheid (en een hele hoop geduld) kom je er vast. Wil je gewoon vanaf het begin alle ellende voorkomen? Neem dan een stuk karton en maak kleine inkepingen aan weerszijden. Daar wikkel je het snoer omheen en op die manier blijven ze - hopelijk, misschien, maar waarschijnlijk niet - een jaar knoopvrij. Of je kijkt je vader gewoon even lief aan als het tijd is om de lichtjes in de boom te hangen...
 
Heb jij ook altijd problemen met je kerstverlichting?