Get Bettyfied!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Betty Suarez (America Ferrera) is een latina uit Queens, New York. Ze is net afgestudeerd en gaat op zoek naar een baan. Dit blijkt echter nog niet zo makkelijk te zijn. In principe heeft Betty alles wat nodig is voor een goede werknemer, haar enige nadeel is dat ze niet bepaald de schoonheidsprijs heeft gewonnen. Hoewel iedereen altijd zegt dat het niet om uiterlijk draait, wordt ze hier vaak op afgerekend. Desondanks vindt ze werk als secretaresse en nog wel in een wereld waar alles om uiterlijk draait: bij het bekende Mode Magazine. Achterliggende reden hiervoor is dan ook dat de hoofdredacteur niet de mogelijkheid heeft om zijn secretaresse te verleiden. Maar daar trekt de positief ingestelde Betty zich gelukkig weinig van aan.

Afbeelding verwijderd door redactie

In dit eerste seizoen probeert Betty zich een weg te banen in de harde modewereld. Hierbij maken haar collega's het haar zeker niet makkelijk. Zo is er de gemene creatieve directeur van het magazine: Wilhelmina Slater (Vanessa Williams), haar homoseksuele assistent Marc St. James (Michael Urie) en baliemedewerker Amanda Tanen (Becki Newton), die allen hun rol even glansrijk als over de top weten te spelen. Ook maken we kennis met de latinofamilie van Betty, waaronder haar vader Ignacio, een illegale immigrant die eigenlijk het land moet verlaten. Het gemoedelijke, knusse, maar niet gemakkelijke leven dat Betty thuis leidt staat pal tegenover de keiharde en kille wereld van Mode. Verder krijgt Betty te maken met een aantal liefdesperikelen, wat ook lang niet altijd van een leien dakje loopt.

Ugly Betty is gebaseerd op de Colombiaanse telenovela: Yo soy Betty, la fea (Ik ben Betty, de lelijke). De platte en overdreven humor van de telenovela komt duidelijk terug in de Amerikaanse serie. En met succes: de serie won een Golden Globe voor beste komedieserie én actrice en bovendien een Emmy Award. Het is prachtig om te zien dat nu eindelijk een 'lelijk' persoon de hoofdrol speelt en hoe zij de 'knappe' personages om zich heen overstijgt door haar persoonlijkheid. Ook Nederland en België hebben een eigen remake op de serie gemaakt, respectievelijk Lotte en Sara. Beide waren vermakelijke series, maar de Amerikaanse Ugly Betty is absoluut de beste.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het bonusmateriaal is erg leuk, maar had uitgebreider gekund. Enkele afleveringen kunnen bekeken worden met gesproken commentaar van bijvoorbeeld twee acteurs. De laatste dvd bevat bloopers en veel deleted scenes. Verder vertellen Ferrera en de cast in 'Ugly Betty komt tot leven' wat Betty voor hun betekent. En in 'Groen is het nieuwe zwart' zien we een korte making-of waarbij het gebruik van een green-screen wordt uitgelegd. Leuke extra's dus, maar niet heel bijzonder. Of het iets uitmaakt is een ander verhaal. Uiteindelijk gaat het om de serie zelf en die is geweldig. Met deze box ben je in no-time Bettyfied!


Ugly Betty - Seizoen 1 (6DVD)
America Ferrera

Tijd: 15,5 uur (totaal zes dvd's)
Uitgebracht door: Buena Vista Home Entertainment
Adviesleeftijd: Alle leeftijden
EAN: 8717418152604