Maryam Hassouni over Dunya & Desie de film

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Hoe vond je het om in Marokko te draaien?

Helemaal geweldig! We kwamen ook op plaatsen waar ik zelf nog nooit was geweest . Mijn roots liggen in het noorden van het land en het zuiden kende ik helemaal niet. Er ging echt een wereld voor me open, omdat het daar heel anders is dan waar ik vandaan kom. Ik heb heel erg genoten van onze tijd daar. Het is ook leuk dat we op verschillende plaatsen gefilmd hebben: je ziet Casablanca, Marrakech en Ouarzazete.

Hoe kijk je terug op je Dunya & Desie-tijd?

Ik was pas vijftien toen ik gecast werd voor die rol; echt een meisje dus. Een echte actrice was ik niet, ik deed gewoon maar wat. Ik heb nooit op de toneelschool gezeten, alles komt dus uit mezelf. Dat heeft voor- en nadelen. Nu kan ik nooit terugvallen op de techniek. Alle emoties die er uit mij komen, maak ik zelf mee. Dat kan soms knap vermoeiend zijn. Ik kijk wel met heel veel voldoening terug op mijn Dunya & Desie-tijd. Ik heb er verschrikkelijk veel geleerd.


Naast acteren studeer je rechten. Is dat nog wel te combineren?
Onlangs heb ik helaas mijn studie rechten stop moeten zetten, omdat het niet meer te combineren was. Erg jammer en zeker een moeilijke beslissing. Ik ben er namelijk gek op om zoveel mogelijk kennis te vergaren. Maar spijt heb ik ook weer niet, hoor! Ik kan me nu volledig op het acteren storten en daarin zijn heel veel uitdagingen te vinden. En mocht het toch niet helemaal lukken met mijn acteercarrière dan kan ik mijn studie altijd nog oppakken.

In de film speelt vriendschap met Desie een sleutelrol. Hoe zit het met de vriendschappen in jóuw leven?

Ik heb helemaal niets te klagen. Mijn vriendenkring is heel uitgebreid en er zitten heel wat vriendinnen bij die ik mijn hele leven al ken en waar ik op kan bouwen. Dat zijn meiden waarvan ik weet dat ik bij hen altijd mezelf kan zijn en die me accepteren zoals ik ben. Ik zou echt niet zonder m'n vriendinnen kunnen!

In hoeverre is de film anders dan de serie?

In de film hadden we wat heftigere problemen nodig dan in de serie. Op haar 18e hoort Dunya plotseling dat ze wordt uitgehuwelijkt aan een achterneef en Desie raakt zwanger van haar rijschoolleraar. Toch blijft de onvoorwaardelijke vriendschap tussen de twee meiden uit verschillende culturen centraal staan. Het is dus niet de multiculturele samenleving waar de film om draait, maar het is meer een feelgood-film met vriendschap als thema.

Wat verwacht je van de film Dunya & Desie?

Ik weet zeker dat de film een grote hit wordt. Hij heeft alles in zich om een breed publiek te bereiken. Er hangt ook heel veel positiviteit omheen. Het is een echte meidenfilm, maar ook jongens worden door hun vriendin naar de bioscoop gesleept om het te zien. Het is ook een perfecte film voor meiden en hun moeders. Iedereen naar de film dus!