Het Friese advocatenleven is een echte soap

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De eeneiige tweeling Pieter en Jelle Dankert (een mooie dubbelrol van Peter Tuinman) zijn twee succesvolle advocaten. Ze behandelen op hun eigen manier allerlei zaken die losjes gebaseerd zijn op die van Anker en Anker. Pieter Dankert, de oudste van de twee, is een gescheiden dertiger die bij zijn vader Hendrik Dankert (Rients Gratama), een oud-advocaat, op een boerderij met Friese paarden woont. De jongste van de twee is Jelle Dankert. Hoewel hij samen met zijn broer een praktijk heeft, houdt hij er toch zijn geheel eigen werkwijze op na. De officier van justitie (Gonny Gaakeer) is verliefd op Pieter, wat leidt tot diverse confrontaties.

Afbeelding verwijderd door redactie

De verschillende zaken die de gebroeders Dankert oppakken, zijn allemaal gebaseerd op ware feiten. Ze zijn echter zo bewerkt, dat ze niet als zodanig herkenbaar zijn. Bekende thema's zijn bijvoorbeeld de Deventer moordzaak en de moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn. In de serie staan vooral het privé-leven en de werkzaamheden van de broers centraal. De rechters en officieren van justitie wisselen per aflevering en steeds is het een strijd tussen de Dankerts en de rechtbank. Peter Tuinman is overtuigend in zijn dubbelrol, wat de serie prettig maakt om naar te kijken. Daarnaast zijn er ook gastrollen van bekende acteurs als Kitty Courbois, Anne-Wil Blankers en Marcel Faber. Ook regisseur Steven de Jong, die in een ver verleden zelf nog in de serie Spijkerhoek acteerde, komt even langs als rechercheur. Bovendien maakt de oud-burgemeester van Leeuwarden, Geert Dales, zijn debuut als acteur.

Afbeelding verwijderd door redactie

Dat regiosoaps helemaal 'hot' zijn, is wel duidelijk. Het succes begon in Friesland met de serie Baas boppe Baas, die later ook op de landelijke televisie werd uitgezonden. In Overijssel werd daarna gestart met Van jonge leu en oale groond, gevolgd door Dankert & Dankert. Inmiddels hebben ook de provincies Groningen en Limburg hun eigen soap: Boven wotter en De Hemelpaort. Van de gebroeders Anker is bekend dat het echte levensgenieters zijn en dat komt - naast het serieuze werk - ook zeker terug in de serie. Natuurlijk wordt hun liefde voor SC Heerenveen niet onder stoelen of banken gestoken. Het leuke aan regiosoaps vind ik juist dat het zo herkenbaar is. Je herkent je eigen omgeving, het dialect wat bij de streek hoort en de gewoontes die je gewend bent. Gewoon, zoals het leven eigenlijk is.


Dankert & Dankert (4 dvd's)
Uitgegeven door: Bridge Pictures
Speelduur: ca. 12,5 uur
Adviesleeftijd: 6 jaar