Dit is mijn grens!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dat het echt een probleem is dat we op het juiste moment geen 'nee', 'stop', of 'nu even niet' durven te zeggen, zien we aan het steeds hoger wordende aantal mensen dat uitgeput raakt. In sommige gevallen is het zo erg dat een burn-out geconstateerd wordt. Erg vervelend, maar daar weet haptonoom/hapthotherapeut en psychosociaal therapeut Gaby Olthuis alles van af. De schrijfster van dit boek is onder andere opgeleid in het begeleiden van mensen met een burn-out.

In het werken met mensen vindt Olthuis het erg belangrijk dat er ook daadwerkelijk iets verandert of verbetert in de praktijk van alledag. Dat merk ik ook in Dit is mijn grens. Een vlot geschreven boek, waarin je je grens leert voelen op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. De vele handvatten en voorbeelden zorgen ervoor dat je meer grip op de situatie krijgt en je je balans weer terug kan vinden.

Klinkt misschien allemaal een beetje zweverig en dat gevoel had ik ook toen ik de inleiding las. In de laatste alinea schrijft Olthuis: "Iemand die in balans is, is een leuker mens voor zichzelf en voor de rest van de wereld." Aangezien ik nog niets uit haar boek gelezen had, vond ik op dat moment dat ze overdreef. Maar nu ik alle hoofdstukken aandachtig heb gelezen, weet ik dat er zeker een kern van waarheid in deze zin zit. Na het lezen ben ik geen wereldverbeteraar, maar ik kan mezelf - als ik alle informatie rustig op me in laat werken - een stuk gelukkiger maken. Als ik sneller "nee" kan zeggen, wat erg lastig is voor een zelfstandig ondernemer, zal ik minder stressen én dat is alleen maar in het voordeel van mijn omgeving!


Dit is mijn grens
Gaby Olthuis
202 bladzijden
Uitgeverij: Andromeda
ISBN: 9789055992331