Ruziemaken is gezond

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Op de achterflap van zijn nieuwste boek Ruzie in de tent lees ik het volgende. "Dit boek zal je kijk op ruzie drastisch veranderen. het conflict waar je nu last van hebt, kan het begin zijn van een vruchtbare relatie met je collega, medewerker of baas." Waarschijnlijk moet je hier niet aan denken, maar als je de eerste hoofdstukken van dit boek leest, merk je meteen dat er echt een kern van waarheid in dat tekstje zit. Het is zelfs niet erg om anderen eens te confronteren met je ware motieven.

Volgens Van de Ven, die in Nederland één van de bekendste relatietherapeuten is, ligt de ruzie niet alleen aan jezelf of de groep die tegenover je staat. "De kerngedachte van dit boek is: it takes two to tango - het ligt niet alleen aan die ander dat er ruzie is. Ruzie ontstaat ook omdat jij niet meebuigt, omdat jij ergens voor staat. Dat is op zich prima: laat niet met je sollen, zoek de confrontatie op. Maar focus tijdens een ruzie niet op de onwil van die ander. Focus op je eigen doelen. Hoe beter je weet wat je wilt bereiken, hoe effectiever je ruzies kunt gebruiken. Zie een conflict niet als een probleem. De óórzaak ervan is het probleem en daar moet je naar op zoek."

Door de goede voorbeelden, duidelijke uitleg en praktische tips leer je echt meer grip op situaties te krijgen. Dit werkt niet alleen zo op het werk, maar ook thuis heb je naar mijn idee echt iets aan dit boek. Ruziemaken blijkt helemaal niet erg. Je moet het alleen anders aanpakken, zodat je samen tot een oplossing komt. Wie wil dat nu niet? Al die spanningen zijn toch nergens goed voor.


Ruzie in de tent
ean-Pierre van de Ven
142 bladzijde
Uitgeverij: Haystack
ISBN: 9789077881286