Gloria Estefan terug van weggeweest!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Gloria is heel enthousiast dat ze begin september in Nederland komt optreden. "Het is veel te lang geleden dat ik bij jullie ben geweest en ik heb er heel veel zin in. Het is ook een speciale week, want ik ben dan jarig én dertig jaar getrouwd. Dus ik ga het goed vieren in Nederland. Het concert wordt een greatest hits concert, met wat verrassingen. Ook spelen we een aantal nummers van het album 90 Millas, dat in 2007 is uitgekomen. Wat ik heel speciaal vind is dat mijn dochter ook een aandeel heeft in dit concert. Emily Marie is dertien jaar en ongeloof muzikaal. Ze drumt, speelt gitaar en toetsen en zal optreden. Ik vind dat heel bijzonder, omdat zij laat zien wat de nieuwe generatie Estefan in huis heeft." Misschien zal Emily Marie net zo beroemd worden als haar ouders? Gloria begint te lachen en zegt: "Als ze zo verlegen blijft als nu, dan niet. Ik was vroeger ook zo verlegen, ik heb er zelfs tien jaar over gedaan om daar vanaf te komen. Ik vond het repeteren met de band en het opnemen van de albums altijd leuker, ik overleefde optredens vaak maar nauwelijks. Maar mocht Emily Marie de wens hebben om ook deze wereld in te gaan, dan zullen mijn man en ik haar zeker op alle mogelijke manieren steunen."

Halverwege de jaren tachtig werden Gloria Estefan and the Miami Sound Machine bekend in Nederland met de hit Dr Beat. Muziek is haar passie en ook het zingen van de nummers die al zo lang bekend zijn vindt ze nog heerlijk om te doen. "Ik denk dat het komt omdat ik heb meegewerkt aan het componeren van de liedjes. Daardoor zijn ze echt van mij. Elk liedje voelt een beetje als een eigen kind van mij. En bij elke show spelen we deze nummers ook weer iets anders, daardoor blijft het voor ons ook echt leuk om te doen. Ik vind het ook heerlijk om op te treden. Mijn fans zijn ongelooflijk belangrijk voor mij. De omgang met hen moet je zien als een relatie. Je moet ze laten weten dat je er nog steeds bent, anders verliezen ze de aandacht." Lachend: "In Nederland moeten ze inmiddels wel vreemdgaan, want ik ben er echt veel te lang niet geweest."


Inmiddels heeft Gloria een groot aantal hits op haar naam staan en zijn veel mensen opgegroeid met haar muziek. Ik vertel Gloria van mijn collega Lara. Zij had een hele speciale herinnering aan de muziek van Gloria Estefan. Zij leende namelijk graag de cd van haar nichtje. Alleen maar omdat ze dan langs het voetbalveld kon fietsen waar die ene hele leuke jongen voetbalde. Ik vraag of Gloria ook zulke speciale herinneringen heeft aan een liedje. "Ik heb dat bij heel veel liedjes en mijn herinneringen zijn ook sterk verbonden met een geur. Eén van de eerste nummers waar ik een herinnering aan heb, is van Gerry and the pacemakers. Het nummer heet Ferry cross the mercey. Ik was zes jaar en ik zat bij mijn moeder in de auto, we kwamen net van de wasserette en de geur van frisse was hing in de auto. Ik hoorde dat liedje op de radio en ik kreeg gewoon kippenvel op mijn armen, zo mooi vond ik het. Ik wilde de auto niet meer uit. En elke keer als ik dat liedje hoor, dan ben ik weer terug op dat moment en ruik ik dat frisse wasgoed."

Gloria is naast zangeres ook producer, eigenaresse van een restaurant en ze is bezig met haar derde kinderboek. Toch vindt ze tijd om daarnaast ook nog echtgenote en moeder te zijn. In september is ze zelfs dertig jaar getrouwd, dat is bijna uniek in showbizz-land. "Mijn man is een ongelooflijke steun voor me. Hij is niet alleen mijn manager, maar als het heel druk is, neemt hij ook mijn moederrol over. We zijn echt een goed team, onze relatie is heel mooi. Ook heb ik het geluk dat ik mijn familie mee naar mijn werk kan nemen. Ze gaan met mij mee als ik op tournee ga. Emilio en ik zijn zelf baas over ons leven, we hebben geen mensen die ons vertellen wat we moeten doen en dus we kunnen echt doen waar wij zin in hebben. Balans is heel belangrijk voor me."

Gloria is geboren in Cuba, maar woont sinds haar tweede jaar in Miami. "Als Cubaanse moet ik zeggen dat ik nog steeds verbonden ben met Cuba. Het maakt niet uit waar ik heen ga, ik blijf altijd Cubaanse, ook al heb ik daar maar twee jaar gewoond. Maar ik kan niet meer terug, we zijn er eigenlijk weggerukt. Wonen zou ik niet meer kunnen, mijn mentaliteit is heel anders, al zou ik graag willen zien waar ik ben geboren. Miami is mijn thuis, ik ben dol op die stad. Ik heb een Cubaans hart en een Amerikaans hoofd." Zijn er nog dromen die Gloria wil waarmaken? "Mijn droom is om nog eens te zingen in een vrij Cuba. Celia Cruz had deze droom ook en ik heb het vaak met haar erover gehad. Helaas heeft zij niet meer mogen meemaken. Ik hoop dat ik het ooit kan doen, voor ik te oud ben. Niet zozeer voor mij, maar met name voor de mensen die daar wonen."