Humor in het gekkenhuis

Vrije tijd door Noortje

Je moet het maar durven. One Flew Over The Cuckoo's Nest is een klassieker, waarvan de gelijknamige speelfilm uit 1975 onder andere vijf Oscars won. Bounce zet een professionele en zeer humoristische show neer waar de serieuze ondertoon van het boek af en toe nog om de hoek komt kijken.

One Flew Over The Cuckoo's Nest gaat over de criminele herrieschopper Randle P. McMurphy. Randle doet zich in het verhaal voor als psychiatrische patiënt om de gevangenis te ontlopen. Zo belandt hij in een psychiatrische inrichting waar het strenge regiem van zuster Ratched hem niet bevalt. Bounce vertaalt het verhaal naar streetdance uitgevoerd op gemixte muziek van onder andere Missy Elliott en Cypress Hill.

De verschillende thema's in het verhaal worden professioneel vertaald naar dans. Wanneer de patiënten hun medicijnen moeten ophalen, mondt dit uit in een klassieke balletdans waar de patiënten slaafs de zuster volgen. Ondertussen voert Randle (danser Fredrik Rydman) achter de rug van de zuster een battle uit met één van de bewakers. Het lijkt een soort kinderachtige plagerij, maar toch krijgt Randle de hele zaal aan het lachen.


 


Wanneer de lichten even doven, belanden we in een scène waar de patiënten worden behandeld met elektroshocks. De dansers hangen aan een elastiek tegen een afgevlakte wand en krijgen om de beurt een shock. Het ziet er erg spectaculair uit, en je bent helemaal onder de indruk wanneer een patiënt (danseres Jennie Widegren) als een explosie over de steile muur begint te rennen.

Jennie is tevens de danseres die het meest opvalt in de show. Ze speelt de rol van een gekke patiënt met een plasneurose. Jennie speelt haar rol zo overtuigend, dat het bij haar lijkt alsof we naar een theatershow zijn gaan kijken. Rennend en gillend over het podium lijkt ze zich nergens voor te schamen. En wanneer deze gekheid zich doorzet in een spectaculaire solo, eindigend op het toilet, hoeft ze dat ook niet. Ze danst deze voorstelling perfect.

In het boek One Flew Over The Cuckoo's Nest heeft schrijver Ken Kesey kritiek op de behandelmethodes in de psychiatrie van de jaren '50 van de vorige eeuw. Deze kritiek vloeit lichtelijk door in de voorstelling van Bounce. De patiënten lijken er tijdens hun opname namelijk niet beter op te worden. Daarmee wordt Insane In The Brain wel een voorstelling die de mening van het boek overneemt, en verder geen inhoudelijke boodschap uitspreekt over het thema. Maar wanneer ze dit wel had gedaan, lijkt het ook een iets te serieuze voorstelling te worden voor de doelgroep. Bounce brengt je een avond vol humor en prachtig, strak uitgevoerde, dans.Over Bounce
Bounce is wereldwijd één van de meest succesvolle streetdancegroepen. In Zweden is Bounce niet zomaar een dansgroep, maar staan ze voor een complete beweging en hebben de dansers een heldenstatus. Medeoprichter Fredrik Rydman zat in de jury van de Scandinavische So You Think You Can Dance en Bounce-danser Daniel Koivunen werd tweede in de tv-wedstrijd. De dansgroep is nu aan het touren door Europa met Insane In The Brain, zodat ook wij eindelijk deze danshelden in het echt kunnen aanschouwen. Insane In The Brain: gaat dat zien!

Bounce is met Insane In The Brain nog tot en met 4 april in verschillende Nederlandse theaters te zien. Check de speellijst op www.insaneinthebraintour.nl.