Vrouwen hebben 50% meer kans op de winterblues

Vrije tijd door Sabine

De saaiste maand van het jaar is aangebroken: januari. De feestvreugde ligt weer achter ons en we zullen toch echt weer moeten geloven aan het echte leven. De winterblues heb je dan ook zo opgelopen, zeker als je een vrouw bent… 
 
Wanneer januari weer voor de deur staat, boeken we het liefst een enkeltje naar Hawaï of de Malediven. Maar omdat velen van ons bijna failliet verklaard kunnen worden door het geld dat we hebben uitgegeven tijdens de feestdagen, is een enkeltje naar ons bed realistischer. Zoals een beer een winterslaap doet, zouden wij er ook graag eentje willen doen. Wij vrouwen hebben namelijk 50% meer kans op een flinke winterdip dan onze wederhelft. Oneerlijk!
 
 
Winterblues
Het slechte nieuws eindigt daar niet mee. Het onderzoek kwam namelijk ook tot de bevinding dat velen van ons troost vinden in comfortfood. In totaal propt 33% van de vrouwen extra snacks naar binnen. Dus van die goede voornemens die we aan het begin van het jaar hebben gemaakt, komt ook weinig. En daardoor.... juist, voelen we ons nóg slechter. 
 
Waar hebben wij vrouwen dan precies last van? Nou ja, eigenlijk van alles, maar waar we volgens het onderzoek van Anglian Home Improvements het meeste last van hebben, is het gebrek aan daglicht. Daarnaast vinden we het ook ontiegelijk moeilijk om ’s ochtends afscheid te nemen van ons bed. In totaal heeft 44% van de vrouwen last van deze struggle tegenover maar 30% van de mannen, meldt DailyMail. Daarbij hebben vrouwen er ook meer moeite mee zichzelf te motiveren in de winter. 
 

Hoe dan?
Dus… waarom kampen wij met een winterdip waar je u tegen zegt en hebben mannen er bijna geen last van? Volgens gedragspsycholoog Jo Hemmings is het geen verrassing dat zoveel mensen last hebben van de winterblues. “Het onderzoek laat zien dat vrouwen 50% meer kans hebben op een winterdip dan mannen. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de verhoogde gevoeligheid van vrouwen bij de wisseling van seizoenen. De kortere dagen veroorzaken hormonale veranderingen in onze lichamen en het verhoogt de productie van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor voelen we ons lusteloos en depressief.” 
 
De winterblues zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat we snakken naar suikerrijk voedsel en koolhydraten. Geen wonder dus dat velen van ons repen chocolade naar binnen schuiven. Het onderzoek werd gehouden onder 2000 Britten en hiervan zegt 66% dat hij of zij zich in de winter minder gemotiveerd voelt. Gelukkig hebben we een manier gevonden om om te gaan met onze winterdepressie. 58% van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij het heerlijk vindt om lekker voor de tv te hangen en 28% zegt dat hij/zij een vakantie boekt met zijn of haar liefje. Hoe dan ook, wij kijken vast uit naar de lente... 
 
Heb jij ook last van een winterdip(je)?