25 jaar poldermaffia

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Om het verhaal te vertellen hebben de schrijvers gebruik gemaakt van de archieven van De Telegraaf. In deze krant verschenen er veel reportages, foto's en nieuwsverhalen over de georganiseerde misdaad.

Het boek bestaat uit twaalf hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat over wie Willem Holleeder is. Uit wat voor gezin hij komt? Het boek begint dan ook met een oude klassenfoto van Willem Holleeder. Als lezer word je meegenomen terug in de tijd. En je krijgt antwoord op alle vragen. Hoe hebben ze de ontvoering van Heineken gepland, hoe was het leven achter de tralies? Van wie kreeg de politie de gouden tip? Hoe kwam Willem Holleeder ten val. Natuurlijk komt ook zijn comeback aan de orde. Ditmaal niet vanwege een ontvoering, maar vanwege de afpersing van zakenlui. Waarom wordt het proces van Willem Holleeder het 'proces van de eeuw' genoemd?

Ik vind vooral het hoofdstuk over de ontknoping van de ontvoeringszaak fascinerend. Op een gegeven moment wordt er op het Heinekenkantoor een anoniem briefje bezorgd over de ontvoering. In het briefje staat vermeld dat drie met de naam genoemde Amsterdammers met een Romneyloods, op industrieterrein de Heining, meer van de ontvoering af weten. De politie gaat meteen aan het werk. Telefoons worden afgetapt en de heren worden voorzichtig geobserveerd. Zo komt de ontknoping dan langzaam op gang. De agent die het geld moest overhandigen aan de ontvoerders doet ook zijn verhaal en de foto's van de loods laten je de realiteit zien. Dit soort dingen gebeuren ook in Nederland.

De nieuwsartikelen en foto's die in het boek staan, heb ik als zeer prettig ervaren. Zo word alles duidelijker en als lezer krijg je zo ook veel achtergrondinformatie mee. Omdat de hoofdstukken chronologisch zijn opgesteld en het begint met de jonge Willem Holleeder, neem je een kijkje in het leven van Holleeder van begin tot eind.


Willem Holleeder
J John van den Heuvel & Bert Huisjes
239 bladzijden
Uitgeverij Dutch Filmworks bv
ISBN 9085103967