Panda's om te knuffelen!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Tai Shan, hangend in zijn lievelingsboom

Op de eerste dvd Meet the panda's maken we kennis met Tian Tian en Mei Xiang. We volgen hen terwijl ze worden overgeplaatst van China naar de V.S., waar ze komende tien jaar zullen verblijven. China gebruikt het geld, dat ze krijgen voor het uitlenen van panda's aan dierentuinen, weer ter bescherming van deze bedreigde diersoort. Een win-win-situatie dus! De twee panda's worden letterlijk in de watten gelegd en in hun nieuwe onderkomen is er voldoende bamboe aanwezig. Tian Tian en Mei Xiang worden zodanig getraind, dat ze makkelijk meewerken aan de vele medische onderzoeken die ze moeten ondergaan.


Tai Shan, aan de rol met een stuk hout

Tian Tian en Mei Xiang vinden alles wel best en vermaken zich samen prima. Panda's zijn ook echt heerlijk om naar te kijken. Ze zijn heel gemoedelijk, erg laidback en chill. Hun pandarol is echt te grappig om te zien. Ze duwen elkaar of laten zich dan gewoon vallen, heel lomp, en zo rollen ze als een slappe speelgoedbeer de heuvel af. Al met al zijn Tian Tian en Mei Xiang gewoon twee heel gelukkige, schattige panda's. In spanning wacht het team in Washington af tot Mei Xiang vruchtbaar is...

TianMei

Tian Tian en Mei Xiang

De tweede dvd met de titel A Panda is born klinkt erg optimistisch, maar voor het eindelijk zover was... Een panda bezwangeren is namelijk geen sinecure. Ze zijn maar twee á drie dagen per jaar vruchtbaar en het mannetje moet dan ook maar net zin en tijd hebben. Soms is hij gewoon te druk met het eten van bamboe. En omdat ze 'het' zo weinig doen, zijn ze ook niet zo handig met 'de daad'.

Na drie vruchteloze jaren grijpt het team in en passen ze kunstmatige inseminatie toe. Mei Xiang is eigenlijk meteen al zwanger, maar het team blijft sceptisch. Panda's vertonen na een vruchtbare tijd vaak zwangerschapstrekjes, maar dan zijn ze vaak slechts schijnzwanger. Na enkele maanden wordt er heel plotseling dan toch een babypanda geboren en het team is buiten zinnen van blijdschap. Ze houden moeder Mei en haar baby goed in de gaten, want dit is haar eerste kindje en voor de baby zijn de eerste maanden cruciaal. Maar Mei Xiang blijkt een uitstekende moeder te zijn en de baby groeit al snel op tot een ondeugend babybeertje!

Afbeelding verwijderd door redactie

Mama Mei Xiang met baby Tai Shan

Op de dvd Pandas first year krijgt de babypanda na 100 dagen eindelijk zijn naam: Tai Shan en dat betekent Veilige Berg. En hij is als een berg; robuust en standvastig. Ook is hij erg slim en heel sterk, ontzettend lief en schattig ondeugend. Hij klimt en hij valt en valt nog eens en nog eens. Dat doen babypanda's nu eenmaal: vallen. Hard en vaak! Tai Shan speelt met zijn oppassers, laat geen enkele boom heel en geniet van zijn bamboe. Miljoenen mensen kwamen naar Washington toe om hem te zien; Tai Shan is dan ook een teken van hoop voor velen. Animal Planet heeft dit verhaal heel mooi vastgelegd, in de hoop dat het mensen inspireert om zich meer in te zetten voor de natuur. Deze dvd is er één vol hoop voor de toekomst van de natuur en alle bedreigde diersoorten ter wereld en vol hoop voor de mens zelf.


Panda Story

Animal Planet 3DVD-box
Duur: ca. 2 uur en 15 minuten
EAN: 9789086021116