De keuken van 1001 nacht

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Auteur Janny de Moor studeerde Arabisch en met haar Arabisch Kookboek uit zij haar liefde voor deze taal en cultuur. En daarbij komt dat de Arabische keuken een zeer gezonde en natuurlijke keuken is, met veel groenten, kruiden en specerijen, die ons niet echt bekend zijn. Nu zijn veel van deze kruiden en specerijen ook bij ons te verkrijgen, dus wat let ons om deze keuken eens uitgebreid te proberen? Met het Arabisch Kookboek zul je vast en zeker een heel eind komen!

Deze keuken heeft een zeer rijke culinaire historie van wel 4000 jaar oud, en daar begint het boek ook mee. Dergelijke toelichting is erg interessant om te lezen en geeft je meer inzage in de cultuur. Ook in het Midden-Oosten zijn ze hun keuken aan het moderniseren, met behoud van hun eigen tradities natuurlijk. Het is ook erg gezond en milieuvriendelijk, omdat ze lange tijd op houtskool kookten. Er wordt weinig vlees gebruikt, voornamelijk schapen- en geitenvlees, en veel granen en peulvruchten. De keuken is natuurlijk mede bepaald door de islam, vandaar dat je er geen varkensvlees in zult tegenkomen.

Afbeelding verwijderd door redactie

In het gedeelte De Arabische Smaak komen de verschillende kruiden aan bod, compleet met hun Latijnse namen. En in het gedeelte De Arabische Provisiekast vind je een opsomming van de meest gebruikte ingrediënten. Altijd handig om te weten! Elk hoofdstuk, recept en ieder besproken gerecht leidt Janny de Moor in met een stukje geschiedenis. Dat leest lekker en zo krijg je meer feeling bij het koken van dat specifieke gerecht. Werkelijk alles komt aan bod: voorgerechten, salades, warme hapjes, diverse hoofdgerechten, gebak, nagerechten en zelfs drankjes. Maar ook verschillende soorten brood, iets wat gebruikt wordt net zoals wij aardappels ernaast eten. Als je niet zo'n baktypje bent, is dergelijk brood eventueel ook te verkrijgen bij Arabische bakkers.

Het Arabisch Kookboek is een prachtig boek. Zeer uitgebreid, gevarieerd, maar bovenal zeer smakelijk! Een welkome aanwinst voor een ieder die van exotisch koken houdt. Klein min-puntje: het boek is karig geïllustreerd en ook staan er geen foto's van de gerechten in. Dat vind ik persoonlijk altijd wel leuk. Maar goed, zoals Janny de Moor haar woord vooraf afsluit: Koel wa-sjkoer! Eet en wees dankbaar!