Zo maak je nieuwe vrienden als volwassene

Vrije tijd door Zita

Vrienden maken is soms makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als volwassene. Tijdens je school- en studietijd verloopt dit vaak soepel, omdat je met allerlei leeftijdsgenoten in hetzelfde schuitje zit. Hoewel veel mensen denken hier vrienden voor het leven te maken, houden deze vriendschappen niet altijd stand. Hoe maak je nieuwe vrienden als volwassene?

Vriendschappen verwateren

Veel vriendschappen die je hebt als je naar de middelbare school gaat of naar je studie, verwateren op den duur. Dit is niet zo gek, want iedereen verandert en kiest z’n eigen levensweg. Dat is logisch, maar soms ook vervelend en pijnlijk. Zeker omdat nieuwe, hechte vriendschappen ontwikkelen op latere leeftijd toch een stuk lastiger is dan wanneer je jong bent. Gelukkig zijn er een aantal handige dingen die kunnen helpen om nieuwe vriendschappen op te bouwen.

1.    Spreek buiten werktijd af

Misschien heb jij wel een collega waar het super goed mee klikt. Als jullie geen collega’s zouden zijn, zouden jullie misschien wel hele goede vrienden zijn. Spreek daarom eens af met een collega buiten werktijd. Zo leer je deze persoon op een andere manier kennen en bouw je misschien wel een fijne vriendschap op. Vermeld wel aan deze collega dat het ook geen probleem is als diegene het niet ziet zitten.

2.    Doe iets wat je leuk vindt

Door een activiteit te doen die je leuk vindt, ontmoet je anderen die deze activiteit ook leuk vinden. Ga op muziekles voor groepen of train mee in een bootcamp. Zo ontmoet je nieuwe mensen die in ieder geval één dezelfde interesse hebben als jij. Stap op iemand af waar je een klik mee hebt. Dit is even eng in het begin, maar hier kan zomaar een mooie vriendschap uit rollen.

3.    Bekijk huidige vriendschappen

Kijk eens goed naar de vriendschappen die je op dit moment hebt en welke mensen je kent. Misschien zit er wel iemand tussen waar je heel goed mee klikt, maar jullie beiden nooit écht de moeite namen om met elkaar af te spreken. Stuur eens een berichtje naar die persoon om af te spreken en misschien geef je deze vriendschap wel een goed duwtje in de rug. Merk je na verloop van tijd dat het alleen vanuit jou komt? Steek er dan geen energie is als je dat ook niet terugkrijgt.

4.    Wees open minded

Wanneer je met iemand praat die een potentiële nieuwe vriend of vriendin is, is het belangrijk om open minded te zijn. Stel jezelf open en toon interesse in de ander. Stap eens op iemand af waar je normaal niet op af zou stappen en laat vooroordelen even links liggen. Wie weet klik jij wel heel goed met iemand waarvan je het absoluut niet had verwacht.