Op zoek naar Joseph met pezzáázz!!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
De musical
Joseph and the amazing technicolor dreamcoat

is één van de succesmusicals van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Het vertelt het bijbelse verhaal van Jakob en zijn twaalf zonen. Eén van hen is zijn favoriet: Joseph. De broers van Joseph zijn jaloers op hem, omdat hij een felgekleurde jas heeft gekregen van zijn vader, een teken van waardering. De broers verkopen Joseph als slaaf aan de handelaren, die hem meenemen naar Egypte. Thuis vertellen de broers dat Joseph vermoord is. De jonge Joseph belandt in een cel in Egypte, maar opeens blijkt dat hij dromen kan uitleggen, waardoor hij het vertrouwen van de farao wint. Thuis in Kanäan zijn de broers van Joseph getroffen door de hongersnood. Vader Jakob is nog altijd in de rouw om Joseph. De broers horen dat er in Egypte genoeg eten is en besluiten daar naartoe te gaan in de hoop aan eten te komen. Ze beseffen echter niet met wie ze te maken zullen krijgen. De broers komen bij Joseph terecht. Echter, zij herkennen hem niet, want hij heeft het inmiddels tot farao geschopt.

Op zoek naar Joseph

De Nederlandse Joseph zal in goed gezelschap zijn. Eerder werd deze rol vertolkt door Donny Osmond en Jason Donovan. De panelleden zijn Pia Douwes, Willem Nijholt en Erwin van Lambaart. Erwin heeft lang getwijfeld, zelfs na de succesvolle zoektocht naar Evita, of hij wel opnieuw mee zou werken aan een dergelijk programma. "Elk programma hoop je weer dat het publiek een keuze maakt waar je zelf ook voor gekozen zou hebben. Maar dat geeft zoveel spanning, dat is niet goed voor je hart. Het programma geeft echter de talenten zo ongelooflijk veel ervaring. Het is keihard werken, maar ze leren erg veel. En daarom wilde ik toch nog een keer meewerken."

Nieuwkomer in het panel is Paul de Leeuw. Afgezien van het feit dat hij een zeer succesvol programma-maker is, heeft Paul zelf ook regelmatig op het podium gestaan in een musical. Voor hem is het dan een ongelooflijke eer dat hij is gevraagd om mee te werken. "Ik ben gevraagd om mijn vakkennis, mijn visie op kwaliteit. Ik ben vaker gevraagd om in een jury te zitten, maar dat heb ik altijd afgehouden. Want wie ben ik om te beslissen? Nu is het anders, ik werk samen met Pia en Erwin en het publiek maakt de uiteindelijke beslissing."

Joseph, de popster

Erwin: "Deze musical leent zich bij uitstek voor dit programma. Joseph moet een publiekslieveling zijn, ook buiten de musicalwereld. Hij heeft star quality. Hij moet popnummers kunnen zingen, maar ook gevoel kunnen tonen. De Joseph die op 12 december zijn premiere zal spelen, is de schoonzoon die elke moeder zich wenst, de jongen waar vaders een biertje mee gaan drinken en jongeren mee gaan voetballen." Paul de Leeuw zal tijdens de zoektocht zich focussen op de talentontwikkeling van de tien finalisten. "Ik kijk echt naar de houdbaarheidsdatum; blijft hij ook na het programma succesvol?" Pia Douwes let, net als vorig jaar, op de combinatie van zang, dans en spel. Er wordt nog even gevraagd naar haar ambities om een relatie met de Joseph te krijgen, aangezien het Britse vrouwelijke panellid een relatie kreeg met de Engelse winnaar. Pia: "Ik kan hun moeder zijn! Maar je brengt me op een idee, ik weet nu waar ik op moet letten..." De kritiek uit de musicalwereld is volgens Erwin sterk verminderd. "Voordat we begonnen met Op zoek naar Evita heb ik veel kritiek gehoord, maar zeker tachtig procent van die mensen hebben hun mening bijgesteld. En dat is ook logisch, want ze zien hoe hard de finalisten moeten werken."

Bij de tien finalisten zitten zowel amateurs als professionele musicalsterren. We krijgen twee spetterende optredens van hen te zien, maar kunnen helaas niet goed achterhalen wie er onder die gouden haarspray en achter die oogmaskers zit. Het is dan ook niet de bedoeling dat de pers al weet wie er in de liveshows zullen zitten. Dat wordt pas bekend gemaakt op tijdens een spetterend concert op de Uitmarkt dat live op televisie te volgen zal zijn. Dan zullen ze hun gezicht mogen laten zien.

Op zoek naar Joseph is vanaf 30 augustus op televisie. Eenmalig op een zaterdagavond en vanaf 31 augustus elke zondagavond. Kijk voor meer informatie op de website van het programma.