Filmgeschiedenis meets musical!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Sunset Boulevard

vertelt het verhaal van Hollywoods steractrice Norma Desmond, ooit de koningin van de stille film. Een uitgerangeerde diva, die leeft in een droomwereld vol glitter en glamour. Al haar hoop op een comeback is gevestigd op de jonge scriptschrijver Joe Gilles. Norma wordt smoorverliefd, maar de realiteit haalt de illusie in. Een tragische ontknoping volgt.

Antonie Kamerling: "Ik ben blij dat Stanley Burleson geen auditie meer ging doen..."

In Sunset Boulevard speelt Antonie Joe Gillis: een opportunistische scriptschrijver die al tijden, zonder succes, zijn geluk zoekt in Hollywood. Wij vroegen aan Antonie of hij is gevraagd voor de rol. "Nee, was dat maar waar! Het was mijn zwaarste auditie ooit. Vijf rondes lang, en iedere keer wéér die zenuwen. Er was veel concurrentie. Ook Stanley Burleson deed mee, maar hij besloot langer door te gaan met Evita. Ik vond het erg fijn dat hij eruit ging. Dat was een grote opluchting. Tegen het einde speelde ik een keer met Simone Kleinsma. Zij geeft ondersteuning en dat werkte erg prettig."

Antonie Kamerling is geen allround musicalartiest, ondanks zijn succesvolle rol in Turks Fruit. Toch heeft hij een rol gekregen in een ongelooflijk veeleisende musical. Waarom? "Dat moet je niet aan mij vragen. Ik, eh, voldoe blijkbaar aan het profiel." Wij willen natuurlijk iets meer weten. Antonie: "Kijk, als je het vergelijkt met de Broadway versie, is de rol van Joe Gillis meer een acterende rol. Ieder woord dat hij spreekt doet ertoe, hij moet het publiek de musical in trekken. En ik ben natuurlijk acteur, al moet ik ook veel zingen in Sunset Boulevard. Ik was overigens wel blij dat ik vandaag (perspresentatie, red.) niet hoefde te zingen. We zijn pas net bezig met de repetities en ik schud het niet zomaar uit mijn mouw. Het afgelopen half jaar heb ik twee keer per week zangles gehad. We spelen straks zes of zeven keer in de week. Dat is zwaar voor je stem dus die spier moet goed in conditie blijven."

De carrière van Antonie is veelzijdig. Hij begon in Goede Tijden Slechte Tijden, speelde in internationale films en dus ook in musicals. "De stappen die ik zet in mijn carrière, kies ik bewust. Een jaar of zes had ik te weinig werk en ik besloot me te verbreden. Naast film ben ik me gaan richten op musical en zang. Zo heb ik vorig jaar nummers van Pink Floyd gezongen met het Noord Nederlands Orkest."

In Sunset Boulevard speelt hij een scriptschrijver. Heeft hij zelf ook schrijfambities? "Het zou kunnen dat ik ooit zelf een script schrijf, onderweg neem ik mijn laptopje altijd mee. Maar nu heb ik mijn handen vol aan mijn huidige carrière. Als het nog eens zover komt, zal het gaan over over relaties, contact en het verbergen van emoties. Dat vind ik ontzettend interessant."


Simone Kleinsma: "De rol is voor mij een kers op de taart..."

Simone vertolkt de rol van Norma Desmond. Simone heeft zelf een indrukwekkende carrière achter de rug. In tegenstelling tot Antonie heeft zij géén auditie hoeven doen voor deze rol. "Met Paul Eenens heb ik samen Eind van de regenboog gedaan. Ik speelde daarin Judy Garland, ook een grillig personage. Dat was een soort voortraject. Met Pia (Douwes, red.) wissel ik de rol van Norma af. Zes of zeven keer per week spelen is véél. Ik wil me iedere keer voor de volle 100% geven, anders treedt er slijtage op."

De rol van Norma is een grote rol, gespeeld door onder andere Glenn Close. Is deze rol de bekende kers in de carrière van Simone? "Jazeker, er zijn niet zoveel kersen meer voorradig op mijn leeftijd. Dit is echt een rol...Waauw! Hier kan ik zoveel in kwijt. Norma is een dankbaar personage. Ze is heel grillig, als een bal in een flipperkast. Je kunt deze rol heel eendimensionaal neerzetten, met grote gebaren en veel dramatiek. Ik zoek een bepaalde gelaagdheid, wil haar neerzetten als mens, niet als karikatuur."

We kennen Simone voornamelijk door haar komische rollen. Ze zal ook de rol van Norma een komisch tintje geven. "Ja, dat kan bij mij bijna niet anders. De uitspraken van Norma zijn soms heel geestig, net als de situaties waarin ze belandt. Zo worstelt ze met praten in een microfoon in de bosjes."

Simone en Pia delen samen de rol, maar ze gaan het niet samen repeteren. "We rafelen de rol uit op onze eigen manier en geven er onze eigen invulling aan. Pia heeft meer ervaring dan ik met dit soort statige types. Denk maar aan Elisabeth. Voor mij is dit echt een uitdaging, zo'n vrouw heb ik nog nooit gespeeld. Er is veel te onderzoeken, deze rol is een grote reis."

Het wordt de komende periode hard repeteren. Op tien oktober is de première. "Ik hoop dat de rol dan als een jasje zit, maar de eerste en de laatste voorstelling zullen veel van elkaar verschillen. Het onderzoek gaat tijdens het spelen gewoon door."

Sunset Boulevard gaat op 10 oktober in première in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Vanaf 20 september trekt het gezelschap door heel Nederland en is de musical te zien in de 15 grootste theaters. Kaarten kun je bestellen via TopTicketLine: 0900-300 5000. Kijk voor meer informatie op de website.