De grote liefdes van Mathilde Santing

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het nieuwe album van Mathilde heet Forty Nine. Zeven maal zeven, omdat Mathilde dit jaar vijftig wordt en het getal zeven een speciale betekenis voor haar heeft. In Nederland hebben veel mensen een geluksgetal en zeven staat op nummer één van de favoriete geluksgetallen. Mathilde: "Het is bij mij zo dat ik een aantal keer zeven jaar een band heb gehad. En voor mij zijn eigenlijk twee dingen het belangrijkste: liedjes en bandjes. Het komt, doordat ik als jong meisje in een band van mijn jongste broer ben begonnen. En als je eenmaal in bandjes speelt, dan is dat een hele speciale wereld. Het heeft een ongelooflijke romantiek. Je zit dan met een clubje jongens ergens in een garage en dan ga je met een busje naar optredens. Dat plaatste mij in een wereld waardoor ik eigenlijk een beetje mijn neus optrok voor commerciële muziek. De muziek die steeds geproduceerder, steeds gelikter en duurder werd. De punkmuziek was dan ook een tegenreactie op dat soort muziek. En dat was de wereld die ik geweldig vond. Een band heeft een eigen sound. Het is echt teamwork. In de popmuziek probeer je bijna democratisch dingen te maken. En als je dan een plaat hoort van een zangeres, dan was het bijna alsof ze twaalf keer door een andere styliste was aangekleed. Dus om die redenen wilde ik eigenlijk ook geen zangeres worden, want ik ben blond en blonde lieve meisjes moeten blonde, lieve liedjes zingen. En ik wilde de kar niet gaan trekken voor een ander. Die eigenwijsheid kwam echt door mijn bandverleden.

Verder is de zeven voor mij erg belangrijk, omdat ik de 'zeven vette en zeven magere jaren' heel erg tegenkwam. Periodes waarin ik veel succes had, werden afgewisseld met tijden waarin ik eigenlijk niets te doen had. En ik heb ook een aantal relaties gehad die zeven jaar hebben geduurd." Lachend: "Bijna alleen maar relaties van zeven jaar. Dus zeven maal zeven voelde voor mij alsof ik het hele traject nu één keer heb doorlopen en nou komt de tweede helft. En die wordt nog leuker en fijner. Rond mijn veertigste heb ik tegen mezelf gezegd: 'Je gaat er niet achteraan rennen nu. Je gaat je geen zorgen maken over 'te oud zijn'.' Ik besloot echt om het kalm aan te gaan doen tussen mijn veertigste en vijftigste. Ik ging de basis nog beter maken. Maar ik nam me voor om op mijn vijftigste full steam ahead te gaan en dat is eigenlijk wel goed gelukt. Ik kan dat goed, plannen. Als ik iets in mijn kop heb, dan heb ik het niet in mijn kont zitten. Ik neem mezelf als zangeres ook echt serieus. En ik heb er ook vertrouwen in dat ik nog heel lang blijf zingen. Er is geen enkele reden waarom het zou ophouden, want het gaat beter dan ooit."

Toch is Mathilde niet altijd zo zelfverzekerd geweest. Ze zingt bijvoorbeeld geen eigen liedjes en twijfelde over de afwezigheid van de kunst om te componeren en haar rol als bandleidster. Ze zocht in kranten en boeken naar iets wat haar houvast kon geven, zodat ze verder kon. "Ik kan me herinneren dat ik een interview met Judith Herzberg op een gegeven moment las en zij zei: 'Je moet gewoon je hart volgen. Je moet gewoon doen waar je van houdt.' En toen dacht ik: 'En nou is het klaar. Ik houd van liedjes en ik ga dit blijven doen.' En dat heb ik gedaan. Voor mij is het liedjes en bandjes, that's it. Hele goede muzikanten, daar wil ik het liefste bij zijn, dat zijn mijn beste vrienden."

Twee jaar geleden is Mathilde begonnen met lesgeven op de popacademie van het Amsterdamse conservatorium. "Dat heeft me ongelooflijk veel zelfvertrouwen gegeven. Het is zo'n goed gevoel dat je zelf geen conservatorium hebt gedaan, maar dat je wel als docent wordt aangenomen! Ik ben daar echt op mijn plek, met jongens en meisjes die, als ik ze gehad had, mijn kinderen hadden kunnen zijn. En doordat ik ze nu lesgeef, ontdek ik ook wat muzikanten precies zijn, wat voor mensen het zijn: koppig en verlegen. En wat bijvoorbeeld de problemen zijn die wij zangers hebben in het communiceren met de muzikanten. En daar leer ik zelf weer zoveel van. Ik hoop dat ik het nog heel lang mag doen."


Forty Nine
Mathilde Santing
Sony
EAN: 0886973180020