Wacko Jacko op z'n Hollands

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De laatste tien jaar is Michael Jackson continu in het nieuws geweest, maar niet om z'n muziek. Een rechtszaak rondom mogelijk kindermisbruik, de speculaties over z'n huidziekte, de manier waarop hij met z'n kinderen omgaat en natuurlijk z'n neus; alles wordt door de media behandeld in de media. Alle schandalen in zijn thuisland hebben Jackson doen besluiten om zijn heil - en ongetwijfeld ook zijn rust - te zoeken in de Arabische golfstaat Bahrein.

Je zou dan ook bijna vergeten dat Wacko Jacko al bijna vier decennia lang deel uitmaakt van de muziekcultuur. Als kleine jongen zingt hij samen met zijn broers de sterren van de hemel en ook zijn solo-carrière zit al snel in de lift. Met zijn album Thriller doorbreekt hij alle records en een kwart eeuw later is deze plaat nog steeds het best verkochte album aller tijden. Op de dubbel-cd King of Pop - The Dutch Collection komen dan ook alle grote hits voorbij, die zijn uitgekozen door de Nederlandse fans. Ruim 25.000 mensen hebben daarvoor hun stem uitgebracht op hun favoriete nummers. Leuk voor een aantal van hen is dat ze worden genoemd in het cd-boekje.

Heel verrassend is de keuze van de fans niet, want alle bekende nummers komen wel voorbij op de dubbelaar. Billie Jean, Bad, Ben, Heal the world, Dirty Diana, You are not alone, Remember the time en natuurlijk Thriller: ze hebben allemaal een plekje gekregen. En zelfs dan kun je nog wel even doorgaan met het luisteren naar bekende nummers, liefst 35 in totaal. Opvallend feitje: van alle duetten die Jackson heeft opgenomen, zijn alleen de samenwerkingen met Paul McCartney - The girl is mine en Say, say, say - door de fans gekozen. Scream, het duet met zus Janet, ontbreekt bijvoorbeeld in de lijst.

Zoals gezegd biedt King of Pop - The Dutch Collection inhoudelijk niets nieuws. Voor de fans is het een leuke aanvulling op hun collectie, voor muziekliefhebbers is het vooral de herkenbaarheid die hen over de streep kan trekken. Het geeft wel aan dat Michael Jackson zijn strepen in de popmuziek zeker heeft verdiend. Wat dat betreft is het dan ook jammer dat alle media-aandacht rond zijn persoon zich vooral op randzaken richt. De geruchten gaan overigens dat Jackson met een nieuw album bezig is, eerder is de single Hold my hand al uitgelekt. Nu maar afwachten of het bij geruchten blijft.



King Of Pop - The Dutch Collection
Michael Jackson
Speelduur: ca. 2,5 uur
Uitgebracht door: Sony BMG Music Entertainment
EAN: 0886973564127