Hoe Joran 'overboord' ging

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Tot de historische tv-uitzending kent niemand Patrick van der Eem, die zelf een Arubaanse achtergrond heeft. Daardoor is hij geïntigreerd door het hele verhaal rond de verdwijning van de Amerikaanse tiener op zijn eiland. Als hij Joran tegenkomt in een casino in Nijmegen, besluit hij om te proberen de jongen aan het praten te krijgen over de zaak. Hij zoekt contact en al snel zien de twee elkaar regelmatig. Ze pokeren veel, roken wiet en maken plannen om samen een wietplantage te beginnen.

Intussen benadert Van der Eem de politie met het verhaal dat hij Joran aan het praten kan krijgen. Zij gaan echter niet op zijn eisen in, waarna hij naar Peter R. de Vries stapt. Hoewel ook hij niet op Patricks verzoek - een bedrag van 300.000 euro - ingaat, is De Vries wel geïnteresseerd in zijn verhaal. Diverse opties over hoe de zaak aan te pakken passeren de revue, maar uiteindelijk wordt besloten tot een actie met verborgen camera's, iets wat wonderwel lukt. De tv-uitzending trekt torenhoge kijkcijfers en inmiddels heeft De Vries hier een Emmy - de belangrijkste Amerikaanse televisieprijs - voor ontvangen.

Maar hoe is het Patrick van der Eem gelukt om Joran aan de praat te krijgen? Al snel wordt duidelijk dat hij bepaald geen lieverdje is geweest in het verleden - dat bewijst het bekende litteken op zijn wang wel - en graag zijn zin krijgt. Maar hij heeft een streep gezet onder zijn verleden en is nu naast een succesvol zakenman bovenal vader en echtgenoot. Twintig uur tape, 126 sms'jes en interviews met Van der Eem vormen de basis voor Overboord. Toch blijkt in de loop van het boek dat Patrick makkelijk kan teruggevallen in oude gewoontes. Zo begint hij weer met het gebruik van cocaïne, naar eigen zeggen om zijn rust te bewaren tijdens de autoritten.

Het voorwoord is geschreven door Peter R. de Vries, die ook duidelijk aangeeft dat Patrick niet de makkelijkste is. Iets wat ik meteen van hem aanneem. Al met al is Overboord best een interessant boek, vooral om te zien welke impact de hele operatie heeft gehad op het privé-leven van Van der Eem. Mijn respect gaat vooral uit naar Heidi, die haar man Patrick ondanks alle ups en downs door dik en dun blijft steunen. Het grote aandeel transcripties van de autoritten had een stuk minder gemogen, omdat het eigenlijk niets nieuws biedt. Eigenlijk is er nog maar één vraag die onbeantwoord blijft: zal de zaak ooit opgelost worden?



Overboord
Patrick van der Eem & E.E. Byars
320 bladzijden
Uitgeverij: TM Trademark
ISBN: 9789049900793