Stuk van nieuwste roman Judith Visser

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Zelf noemt Judith Visser Stuk 'het beste boek dat ik tot nu toe geschreven heb'. Dus wij verwachten heel wat van de roman, waarin de zestienjarige Elizabeth de hoofdrol speelt. Dit meisje wordt door een aantal klasgenoten op een gruwelijke, maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich volledig op haar werk gestort. De puber raakt hierdoor steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve aan haar klas is de aanwezigheid van de wijze, knappe Alec. Graag zou Elizabeth zijn vriendin zijn, maar hij heeft al verkering met de mooie, blonde Riley. Tussen hen zal het dan ook nooit iets worden. Of toch wel...

De schrijfster trekt je als lezer meteen in het verhaal. Je krijgt ontzettend veel medelijden met het jonge meisje en hoopt dat al dat gepest stopt. Onbewust zet het verhaal je aan het denken. En dat was ook de bedoeling van Visser. "Ik wilde een boek schrijven over de soms zeer ernstige gevolgen van pesten. Natuurlijk zijn de drama's in Stuk wel bijzonder extreem, maar het komt wel voor. Daarnaast wilde ik ook aandacht besteden aan anorexia en pro ana websites. Op deze sites moedigen meisjes elkaar aan om nog meer af te vallen. Ze hanteren en idealiseren een zeer vertrokken schoonheidsbeeld."

Stuk zet je niet alleen aan het nadenken. Nee, dit boek is een echte thriller, waarbij je soms echt van angst zit de bibberen. En zo hoort het natuurlijk. Of dit het beste boek van Visser is, durf ik niet te zeggen. Ik vind het moeilijk om dit exemplaar te vergelijken met Tegengif en Tinseltown. Maar wat Stuk in ieder geval gemeen heeft met haar andere boeken, is dat je blijft lezen tot je bij de laatste bladzijde bent aangekomen.

Nu is het dus weer wachten op het volgende boek, zal dit dan toch het laatste deel van de trilogie zijn? "Ik heb geen haast met het slotdeel. Ooit zal het er komen, maar ik denk dat ik eerst nog wat andere boeken schrijf. Ik wil het niet forceren, maar juist schrijven waar ik op dat moment zin in heb. Dat werkt voor mij het beste. Kijk maar naar Stuk."

Wie meer van Judith Visser wil lezen, is hier vanaf 28 oktober aan het juiste adres. Vanaf dan zal de schrijfster op vrOuw.nl een weblog bijhouden.


Stuk
Judith Visser
302 bladzijden
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022550878