Ruim zes duizend mensen gingen me voor

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Het Wassende Water

speelt zich af anno 1900 in de Lopikerwaard. De welgestelde boerenfamilie Beijen beheert hier de hoeve Watersnoodt. Ze lijden een regelmatig leven, maar zoals de naam van de boerderij al doet vermoeden, steeds is er weer de dreiging van diverse overstromingen. Daarnaast is er ook de constante angst voor het onbekende en de toorn van God. Zo dondert de dominee: "De straf zal komen en de dijken zullen breken."

Deze serie speelt zich voornamelijk af rond de stuurse, zwijgzame zoon Gieljan (Thom Hoffman). Waar hij eerst gehoorzaamt aan de strenge stem van zijn moeder Thera (Kitty Courbois), komt hij later in opstand tegen zijn protestantse opvoeding. Toch trouwt hij nog met de vrouw die hem opgedrongen wordt, maar als Aaigie in het eerste kraambed sterft, verandert de jongen. Uit woest verdriet, uit protest ook tegen zijn moeder die hem Nelia verbood en Aaigie opdrong, slaat Gieljan aan het dolen. DDit levert bijzondere situaties op en maakt Het Wassende Water, mede dankzij de acteerprestaties van Hoffman tot een serie die je aan de buis doet blijven plakken. Ik begrijp die miljoenen mensen wel die in 1986 voor de tv zaten.

Het is natuurlijk bijzonder dat we van series die meer dan twintig jaar geleden op tv werden uitgezonden nu ook op dvd kunnen genieten. Helaas is door die ouderdom de beeldkwaliteit iets slechter dan dat we nu gewend zijn. De één zal het beeld met lichte ruisspikkeltjes als vervelend ervaren, terwijl de ander het pure nostalgie vindt. Al is het natuurlijk wel opmerkelijk dat de foto's die voor de box zijn gebruikt haarscherp zijn.

Deze meeslepende serie wordt op de dvd nog aangevuld met een drie kwartier durende NCRV-documentaire van Jelte Rep over de schrijver van het boek Het Wassende Water, Herman de Man. Wat ons betreft is het verhaal over De Man (1898), die opgroeide in de Lopikerwaard als zoontje van een Joodse koopman, echt een mooie aanvulling. De Man leerde de streek kennen, toen hij zelf ook met koopwaar van boerderij naar boerderij trok. Zo ontstond ook de inspiratie voor de verhalen, die later vele lezers zouden ontroeren. Verhalen die ook op zijn eigen stormachtige en tragische leven gebaseerd waren. Zo is het grootste deel van zijn gezin door het nazi-regime vermoord in de oorlogsjaren en kwam hij zelf in 1946 om het leven toen de KLM Dakota waarin hij naar Nederland vloog neerstortte.


Wassende Water, Het (3DVD)
met o.a. Thom Hoffman, Kitty Courbois, Sjoerd Pleijsier, Pieter Lutz, Joost Prinsen, Lia Bolte, Hans Dagelet, Will van Kralingen, Lou Landré en vele anderen
Speelduur: acht uur
Uitgebracht door: Bridge Pictures
EAN: 8711983491038