Gebruik nu ook de restjes

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De inleidende woorden van Karin Luiten in haar boek Alles uit de kast zeggen genoeg. Het wordt tijd om wat orde in de chaos te scheppen en daar gaat de schrijfster ons bij helpen. Zo krijgen we tips over een goede basisvoorraad, zowel in de voorraadkast, koelkast als vriezer. Vervolgens leren we goed plannen en kunnen we door een uitgebreide verzameling estafetterecepten meer dan alleen maar restjes weggooien. Zo kook je iets op maandag en van de basisingrediënten die overblijven, maak je dinsdag weer wat anders. Iets over? Tover op woensdag dan iets op tafel met de kliekjes van de vorige dag.

Natuurlijk klinkt het geweldig en het is ook nog eens goed voor je portemonnee, omdat je niet iedere keer in alle haast een dure magnetronmaaltijd haalt. Maar aan de andere kant lijkt het me helemaal niet lekker, tenslotte eet je de hele week een beetje van hetzelfde. Gelukkig blijkt dat een misverstand. Luiten schotelt ons namelijk gevarieerde mogelijkheden voor. Dat doet ze trouwens heel overzichtelijk. Onder ieder recept staat een verwijzing naar andere recepten. Heb je van een salade met geitenkaas en granaatappel nog rucola over? Die kun je dan vervolgens gebruiken voor rosbiefrolletjes. Of een salade met pompoen en gorgonzola, maak je de volgende dag van de gorgonzola gewoon een stamppotje van raapstelen.

De recepten zijn globaal ingedeeld naar seizoen, omdat verse ingrediënten het uitgangspunt zijn. Toch laat de schrijfster haar lezers erg vrij, want er mag ook gewoon een blikje gepakt worden. Je hoeft je niet aan de recepten uit Alles uit de kast te houden. De schrijfster wil met dit boek namelijk er voor zorgen dat je eens wat vaker in je eigen (koel)kast kijkt. "Wat heb je nog en wat kun je ermee? Sla een recept niet over als één onderdeel ontbreekt. Geen pistachenootjes in huis? Misschien liggen er nog ergens pijnboompitten of hazelnoten, probeer die eens. Je hoeft een recept niet slaafs te volgen, gebruik je eigen fantasie."

Naast de lekkere recepten en handige tips, bevat dit boek ook acht interviews. Zo vertellen onder andere Astrid Joosten, Esther Vergeer, Bram van der Vlugt en Ronald Giphart over hoe zij dat nu doen met koken en boodschappen inslaan. Een leuk extaatje, maar ook zonder deze serie is Alles uit de kast een aanrader.


Alles uit de kast
Karin Luiten
144 bladzijden
Uitgeverij Becht
ISBN: 9789023012399