Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Deze wijngaarden in Nederland moet je een keer bezocht hebben

Wie regelmatig een flesje vino opentrekt, weet dat er heel veel verschillende smaken zijn. Al die flessen moeten ergens gemaakt worden en dat gebeurt zelfs in ons eigen land. Voor een tripje naar een wijngaard hoef je gelukkig niet af te reizen naar Frankrijk, want Nederland heeft genoeg leuke wijngaarden om te bezoeken. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Wijngaarden in Nederland

Lees ook: De mooiste glazen voor een chique vitrinekast

St. Martinus, Limburg

Al jarenlang wordt het grootste deel van onze wijn in Limburg gemaakt. Niet zo gek dus dat hier één van de beste wijngaarden van Nederland staat. In het bergdorpje Vijlen kun je bij deze wijngaard heerlijke en milieuvriendelijke wijnen proeven. Benieuwd waar de flessen liquid gold worden gemaakt? Ze bieden ook een rondleiding aan door de wijnkelders en de wijngaard.

Locatie: Rott 21a, 6294 NL Vijlen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Karel de Boer (@karel.bureauvino) op

De Frysling, Friesland

Aan de andere kant van het land vind je wijngaard de Frysling. In 2018 wonnen ze maar liefst drie zilveren en drie bronzen medailles voor hun wijnen en werden ze gekozen als beste wijngaard van Nederland en België 2018. Bij de Frysling zit je dus goed voor een echt goed glas wijn.

Locatie: Egypte 7, 9286 EX Twijzel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Wijngaard de Frysling (@frysling) op

Wijndomein De Koen, Noord-Holland

Al sinds eind vorige eeuw wordt er wijn gemaakt op de grond van De Koen. Reis af naar het dorpje Zuid-Scharwoude ten noorden van Alkmaar voor een high wine, een rondleiding met proeverij of bezoek de streekmarkt met producten uit eigen gebied. Genoeg te doen hier!

Locatie: Westelijke Randweg 30, 1722 PZ Zuid-Scharwoude

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Wijndomein De Koen (@wijndomeindekoen) op

Hof van Twente, Overijssel

Voor deze wijngaard moet je iets verder het land in, naar het Twentse Bentelo. Even wennen aan het dialect, maar de wijn smaakt er zeker niet minder om! Dit jaar bestaat wijngaard Hof van Twente maar liefst twintig jaar. Voor zowel witte, rode als rosé wijnen kun je hier terecht voor een stukje Twente.

Locatie: Suetersweg 2a, 7497 MZ Bentelo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Twentewijn (@twentewijn) op

De Kleine Schorre, Zeeland

De meeste wijn mag dan in Limburg gemaakt worden, maar in De Kleine Schorre staat toch echt één van Nederlands’ grootste wijnbedrijven. Wil je je een dagje (of twee) vermaken? In De Kleine Schorre is altijd wel wat te doen. Wijnproeven in het Proeflokaal, kamperen, een rondleiding door de wijnhoeve, een feestje geven met allerlei soorten wijn of zelfs trouwen in de wijngaard, alles kan!

Locatie: Zuiddijk 4, 4315 PA Dreischor

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Suzanna (@wineadventuresnl) op

Betuws Wijndomein, Gelderland

In de wijngaardwinkel van Betuws Wijndomein kun je echte Betuwse wijnen kopen om ‘s avonds nog even na te genieten. Ook heel leuk voor een dagje uit: je kunt hier picknicken in de wijngaard en een workshop ‘wijn maken’ volgen. Vriendinnenuitje: gefixt!

Locatie: Burensewal 5, 4117 GC Erichem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rivierenland #steeltjehart (@rivierenlandnl) op

Lees ook: 5 geldfouten om te voorkomen als twintiger