Ode aan een topkok!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Gordon Ramsay groeide op in een arme volksbuurt en had bepaald geen makkelijke jeugd. Op zeventienjarige leeftijd stapte hij voor het eerst een professionele keuken in en had meteen zijn doel in het leven gevonden: drie Michelinsterren winnen. Vanaf die tijd heeft Gordon keihard gewerkt om zijn droom uit te laten komen. Hij is bij de beste leermeesters ter wereld in dienst geweest. Vaak was hij bereid om in rang en salaris achteruit te gaan, wanneer hij een kans kreeg om bij een ander gerenommeerde chef-kok zijn opleiding te vervolgen. Tien jaar geleden maakte Gordon zijn entree in het Londense restaurantwezen. De recepten in dit boek zijn afkomstig uit zijn bekroonde driesterrenrestaurant: Royal Hospital Road.

Een diner is als een muziekstuk, vindt Gordon. Net zoals de dirigent de luisteraar van de prelude naar de grand finale leidt, leidt de chef-kok de gast van het voorgerecht naar het nagerecht. Passie en perfectionisme, oog voor detail en smaak, en alléén maar genoegen nemen met het allerbeste. Kleine, schijnbaar onbelangrijke dingen in het grote geheel, net zoveel aandacht geven als al het andere. Dát kenmerkt meester-kok Gordon en dat is terug te vinden in dit prachtige boek.

"Twee keer per jaar word ik badend in het zweet wakker, doodsangsten uitstaand dat ik mijn derde ster kwijtraak."

Het eerste gedeelte van het boek bestaat uit vijftig klassieke gerechten op prachtige wijze gefotografeerd en op glanzend papier gedrukt. Citaten van de meester zelf of andere grootheden, begeleiden de foto's. Daarnaast krijg je als lezer een kijkje in de keuken, en lees je wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een restaurant. Het tweede deel van het boek bestaat uit de recepten van de eerder gefotografeerde gerechten. Stap voor stap wordt beschreven hoe een recept tot stand komt. Let wel: dit zijn beslist geen makkelijke recepten! Het vergt uiterste precisie en concentratie van de kok, en alleen een geoefende kok zal in staat zijn deze recepten ook werkelijk te maken. Maar dan héb je ook wat... Achterin het boek staan alle basisrecepten vermeld en vind je een alfabetisch overzicht van al het heerlijks dat dit boek te bieden heeft.

"Een restaurant runnen is vergelijkbaar met elke dag een voorstelling geven, maar dan zonder script."

Juist het feit dat je inzage krijgt in de wereld van een driesterrenrestaurant én in de persoonlijke belevingswereld van Gordon, maakt het boek tot veel meer dan een kookboek alleen. Dit mooie boek, dat wordt beschermd door een stevige stijlvolle box, is niet alleen een geweldig cadeau voor iedere goede amateurkok, maar zeker ook een passend eerbetoon aan één van de beste chef-koks ter wereld: Gordon Ramsay!


Driesterren Chef
Gordon Ramsay
256 bladzijden
Uitgeverij: Tirion
ISBN: 978-90-4391-154-2
Prijs: 59,95 euro