Anatevka: ontroerend goed!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In 1894 wordt het boek Tevje and his daughters van Sholom Aleichem gepubliceerd. Dit boek wordt omgezet naar een musical en Anatevka beleeft op 22 september 1964 haar wereldpremière. Op 21 december 1966 staat het stuk voor het eerst in één van de meest gerenommeerde theaters van Nederland: Het Amsterdamse Carré. Ruim 42 jaar later is deze musical weer in ons land te bewonderen.

Het verhaal van Anatevka gaat over de joodse melkboer Tevje in het Russische dorp Anatevka. Tevje heeft vijf dochters. Vooral met de drie oudsten heeft hij veel te stellen. Want waar Tevje vasthoudt aan de eeuwenoude tradities van zijn geloof, maken zijn huwbare dochters voor hem moeilijk te accepteren keuzes. Hij heeft daarover vaak onderonsjes met God, die hem best begrijpt. Toch dreigt, door zijn vasthoudendheid, zijn geliefde gezin uit elkaar te vallen. Als de politieke situatie in Rusland verandert, moet ook Tevje ingrijpende keuzes maken.



Henk Poort is briljant in zijn rol als Tevje. Met humor zet hij een piekerende papa neer, die zo goed mogelijk een middenweg probeert te zoeken tussen zijn heilige geloof en de liefde voor zijn prachtige dochters. Hij draagt werkelijk de hele show. Zijn energie slaat over op de andere leden van de cast, wat het stuk ten goede komt.

Nieuwkomer Babette Holtmann, bekend van Op zoek naar Evita, is de oudste dochter Tzeitel. Zij kan heel groot worden in de theaterwereld, maar staat overduidelijk nog echt aan het begin van haar carrière. Ze speelt vrij oppervlakkig, wat erg jammer is, want dit is één van de droomrollen voor een beginnend musicalactrice. Madelon van der Poel daarentegen is een zeer geloofwaardige Chava (de derde dochter van Tevje). Ze zingt werkelijk de sterren van de hemel, en plaatst zich daarmee op de kaart voor een Musical Award. Er is nog een nieuwkomer te bewonderen in deze musical: Sophie Veldhuizen, eveneens bekend van Op zoek naar Evita. Een stralende jongedame die is gegroeid sinds haar eerste stappen als Evita-gegadigde. Ze is volwassener geworden en sprankelt op het toneel.

Het verhaal is prachtig weergegeven. Let vooral op de aarde die letterlijk 'uit het toneel' wordt gehaald. De geboortegrond van Tevje, Anatevka, loopt als een rode draad door het stuk. Het hoogtepunt is toch wel het zand dat uit de hemel lijkt te vallen als op het eind de Joden uit Anatevka op het punt staan afgevoerd te worden naar de concentratiekampen. De zin 'Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren' krijgt zo een hele andere lading. De lading was ook te merken bij het publiek. Velen moesten hun ontroering wegslikken en het slotapplaus kwam dan ook wat laat op gang. Zo confronterend, maar zo mooi is Anatevka, de musical.


Kijk voor meer informatie en de speellijst op de website van Anatevka, de musical.