Vlindermuziek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Naar Mariposa luisteren blijkt nog niet zo makkelijk in een druk gezin, zo blijkt. De cd doet de naam Mariposa (vlinder) eer aan, het fladdert alle kanten op. Normaliter luister ik stevige rock of grunge muziek tijdens al mijn dagelijkse bezigheden, maar deze muziek verdwijnt snel naar de achtergrond. Ik moet er echt voor gaan zitten dus. Het heeft iets spiritueels, en tegelijkertijd iets Zuid-Amerikaans en klassieks. De ultieme mengelmoes.

Na drie luister-sessies ben ik nog steeds niet langer blijven hangen dan een nummer of drie. Niet dat het echt slechte muziek is, maar het doet niets met me, ik krijg er geen enkel gevoel bij. Ik heb ook werkelijk geen idee wat de muziek uitdraagt. Elk willekeurig nummer zou over de liefde kunnen gaan, maar ook over de schoonheid van het regenwoud of een onverwacht sterfgeval. De muziek verraadt geen specifieke emotie.

De titel the Jezebel spirit klinkt intrigerend, maar het nummer zelf had om het even welke andere titel kunnen hebben. De nummers zijn voor elkaar inwisselbaar wat dat betreft. Voor liefhebbers van Enigma en Enya lijkt het me een goede keuze. Ook als lounge muziek, met een origineel tintje. Grappig is wel dat mijn kinderen het heel mooi vinden, daarom besluit ik nogmaals om eens goed te gaan luisteren, zittend op de bank, terwijl zij spelen. Geen van de nummers lijken op elkaar, niet qua stijl en ook niet qua gevoel. Er staan twee onbegrijpelijke covers op, This is not america van David Bowie, en The man with the child in his eyes van Kate Bush. Geen van beide voegt iets toe aan het origineel en hadden wat mij betreft er niet op gehoeven.

De nummers op deze cd variëren van echt oersaai tot redelijk mooi. Bij het luisteren naar Mariposa krijg je al snel visioenen van uitgestrekte landschappen en watervallen, maar ook van therapeutische clubs waar mensen bomen omarmen. De muziek lijkt me vooral geschikt tijdens een uurtje yoga, of om bij weg te mijmeren als je heerlijk in bad ligt. Zolang je je er maar niet teveel op hoeft te concentreren, en het ook niet puur om de muziek gaat. Achtergrondmuziek dus. Maar wel prettige.