Het waargebeurde 'The bank job'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Op een dag benadert een oude vriendin kruimeldief Terry (Jason Statham) met het idee om de Londense bank Lloyd's op Baker Street te kraken. Terry zit zwaar in de schulden en smeedt samen met een groep oude vrienden een plan. Het lijkt allemaal van een leien dakje te gaan: door het graven van een tunnel weten ze, op het moment dat het beveiligingssysteem wordt vervangen, door te dringen tot de zwaar beveiligde kluis.

Tijdens de roof gebruiken de dieven een walkie talkie. Als een radioluisteraar toevallig het signaal oppikt en contact legt met de politie verandert de film in een kat-en-muis-spel. Maar niet alleen de buit is voor de politie reden om de achtervolging in te zetten. In één van de kluizen ligt namelijk een staatsgeheim: een seksschandaal dat het koninklijk huis kan schaden. Vanaf dit moment vindt er een wending in het verhaal plaats.

Nestel je op een vrijdagavond lekker met manlief op de bank, want vooral hij zal blij zijn met deze film. The Bank Job is dan ook een typische mannenfilm: een minimum aan romantiek en volop actie. Toch hoef je in deze misdaadfilm geen spectaculaire achtervolgingen a la James Bond te verwachten. Het zijn eerder de contrasterende belangen en complotten, die ervoor zorgen dat je op het puntje van je stoel zit.

Toch blijft The Bank Job ergens wat cliché: een bende overvalt een bank en wordt op de hielen gezeten door de politie. Het is een klassiek verhaal dat langzaam op gang komt. De bekende Transporter-acteur Jason Statham maakt wel een hoop goed en speelt zijn rol overtuigend. Maar eerlijk is eerlijk, de film is eigenlijk pas echt interessant als je je realiseert dat hij op een ware kraak is gebaseerd. En dat maakt The Bank Job de moeite waard!


The bank job
Speeltijd: 107 minuten
actie/thriller