Groene hebbedingen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Diervriendelijke schoenen, natuurlijke kinderkleding, gadgets waarmee je energie kunt besparen, klimaatneutrale hot tubs, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en ecologisch verantwoorde bouwmaterialen. Als je goed zoekt, valt er genoeg te ecoshoppen. Om hiphonest winkelen op het internet te stimuleren, is in januari 2009 EcoGoodies.nl opgericht. De website biedt een overzicht van webwinkels die fairtrade en milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.

EcoGoodies bewijst maar weer eens dat groen winkelen het stadium van geitenwollen sokken en rozenglycerine allang is ontstegen. Alleen al op modegebied biedt groen winkelen een ongekend aantal hebbedingen, met ecologische trouwringen, fairtrade sneakers, ethische designer fashion, tassen van gerecycled materiaal en yogakleding van biologisch bamboe. Maar ook voor verantwoorde cadeaus (waarom zou je een jarige niet een appelboom cadeau doen?), dierenvoeding, cosmetica en woonaccessoires is er een uitgebreid aanbod.

De website EcoGoodies.nl, die consumenten ook de ruimte biedt om zelf groene webshops te beoordelen of voor te dragen, biedt op een toegankelijke manier inspiratie voor de aankoop van verantwoorde producten. Verreweg het grootste aantal webwinkels op de portal adverteren met kleding, zoals baanbrekende merken zoals Not just pretty, Freitag en Enamore. De hippe websites van deze merken maken duidelijk hoe aantrekkelijk jeans van biologisch katoen, vintage lingerie en surfwear van hennepmaterialen kunnen zijn.

Hoewel EcoGoodies nog best wat uitbreiding kan gebruiken - voor Nederland zijn er op dit moment niet meer dan 22 groene adressen beschikbaar, dat moet toch beter kunnen? - is de opzet veelbelovend en heeft de webportal duidelijk een meerwaarde boven bestaande media. Wie zich abonneert op de maandelijkse nieuwsbrief kan eenvoudig op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen op de site - en maakt ook nog eens kans op groene prijzen. Vind nu nog maar eens een excuus om níet te gaan ecoshoppen!