Verrassend mooie liedjes uit Friesland

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De teksten van Cohen worden regelmatig vertaald. Blijkbaar lenen zijn liedjes zich goed voor vertalingen. De beeldspraak van zijn teksten en de mooie muziek zorgen vaak voor een sfeervolle combinatie. Vertalingen van Engelstalige song worden gauw knullig als het niet door een goede tekstschrijver worden gedaan. Naast de vertaling moet er dan ook nog goed gelet worden op de sfeer, melodie en energie van een lied. Maar als het dan goed gebeurd, kan een vertaling nét zo mooi klinken als het origineel. Soms wordt het liedje dan juist nog specialer; omdat het opeens in jouw taal, die je zo goed kent, wordt gezongen. En dat is precies wat er is gebeurd bij de cd (en dvd!) van De Partisanen. Op deze cd zingen Friese artiesten liederen van Cohen in het Fries. En wauw, wat klinkt dat goed!

Niet meteen wegklikken nu omdat jij geen Fries bent en denkt dat het daarom niet interessant voor je is. Na De Kast (met Syb) en Twarres zou Nederland toch klaar moeten zijn voor Friestalige liedjes. Bart Kingma heeft de engelstalige liedjes briljant vertaald naar een Friese versie. De twaalf songs op Leonard Cohen in het Fries, worden door twaalf verschillende Friese artiesten gezongen. De enige naam die ik herkende was Nynke Laverman, maar de andere zangers en zangeressen zijn zo goed, dat echte Friezen ze waarschijnlijk al langer kennen. Alle artiesten samen noemen zich De Partisanen, naar het lied The Partisan van Cohen. Zowel op de cd als op de dvd, hoor en/ of zie je live-opnames van de mooie liedjes.

De muziek is simpel maar toch bijzonder gehouden, met goede muzikanten. De artiesten worden steeds begeleidt door maar een paar muzikanten. Sommigen zingen alleen met een pianist en een violist, anderen met een drummer of een contrabassist. Mij maakt het niet uit, ik ben onder de indruk van iedereen.

Elske De Wall zingt Dunsje my de leafde ut (Dance with me to the end of love), een mooi gevoelig nummer. Robbie van Wieren zingt Earst nim ik Manhatten en klinkt als de nieuwe Syb. Nynke Laverman lijkt met Hallelujah , Cohen in het Fries te combineren met een vleugje Fado. Maar mijn favoriete liedje is absoluut Libben, libben, libben (Lover, lover, lover) , gezongen door Piter Wilkens (met Hermien Swart als achtergrondzangeres). Piter ziet en klinkt zoals volgens mij een echte Friese vent eruit ziet en klinkt: stoer, krachtig, ietwat stug, maar met een gevoelige ondertoon zingt hij zeer swingend Bring it libben werom yn my.

De cd luister ik regelmatig via mijn i-pod. Dan kan ik dat ene liedje van Piter op repeat zetten. Ik zing al dagen dat hij het leven terug moet brengen bij mij! Gelukkig heb ik thuis mijn eigen Friese vent rondlopen. En door alle mooie Friese Cohen-songs ben ik weer helemaal verliefd op hem en zelfs op zijn taal!

Meer info: www.coheninhetfries.nl

Fmm
De Partisanen, Cohen in het Fries, in Frysk earbetoan oan Leonard Cohen
CD + DVD, 2 disks
Euro 16,99