Geen tearjerker, toch tranen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Omdat Belle nog te klein is om haar moeder goed te herinneren verzamelde haar oma, op verzoek van haar zoon - de vader van Belle - al deze verhalen. Het Boek voor Belle is een kroniek van een veel te jong overleden vrouw, maar ook van een familie en omgeving, die steunt, opvangt en verdriet deelt.

Aan de hand van de verhalen van haar man, zonen, familie en vrienden krijg je een beeld van het leven van Roos en leer je deze bijzondere en originele vrouw een beetje kennen. Ik las het boekje soms met tranen in mijn ogen, maar moest ook glimlachen om kleine anekdotes. Verwacht geen roman, of een verhaal met een kop en staart. Het zijn korte verhalen vol herinneringen en anekdotes. Ik vond het bijzonder dat ik, als buitenstaander, mee mocht lezen met deze persoonlijke verhalen.

Ik denk dat het een goed idee is om herinneringen en verhalen te bundelen zodat een klein kind, als het later groot is, kan lezen over de persoon die hij of zij nooit echt persoonlijk heeft gekend. Voor Belle moet het heel speciaal zijn om het boek over haar moeder te hebben. Waarschijnlijk zal het haar helpen in haar rouwproces. Eigenlijk zou iedereen een oma als Marjan Berk moeten hebben!

Roos overleed, na een gevecht van anderhalf jaar aan baarmoederhalskanker. De opbrengsten van het Boek voor Belle doneert Marjan Berk allemaal aan KWF Kankerbestrijding. De schrijfster vertelde in een interview dat ze bewust heeft geprobeerd er geen tearjerker van te maken. En dat is het boek, ondanks mijn paar tranen, ook niet. Voor iedereen die op de één of andere manier met een verlies in de familie of vriendenkring te maken heeft, maar ook voor alle anderen die geïnteresseerd zijn in het leven van een medemens, is het een troostrijk boek vol liefde en hoop.



Boek voor Belle
Marjan Berk

De opbrengst komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding.