Nieuws: Film 'The Lovely Bones' in bioscoop

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In het boeddhisme en hindoeïsme is het leven in de hemel immaterieel en dus puur geestelijk. Binnen de leer van reïncarnatie en wedergeboorte is het concept hemel minder belangrijk omdat men er niet lang verblijft. In het Judaïsme wordt de hemel niet duidelijk gedefinieerd. Er is wel een wereld die komen gaat, maar enkel de geest gaat terug naar God wanneer men sterft, en wordt pas weer een compleet en bewust persoon bij de verrijzenis.

En dat is een belangrijk woord: bewust. Of beter gezegd onbewust. Hierin ligt namelijk een belangrijk raakvlak tussen meerdere religies. Het is niet duidelijk wat er direct na de dood gebeurt. Zo is men zich volgens het Judaïsme niet bewust van deze staat en ook binnen de islam verkeert men eerst in een zogenaamde ‘barzakh’: een slaaptoestand. In het christendom wordt er gesproken over een zogenaamde ‘tussenstaat’. En het is nu precies deze staat die door regisseur Peter Jackson voor het eerst met The Lovely Bones een cineastische invulling heeft gekregen.

Na het overweldigende succes van The Lord of the Rings trilogie legde hij zich toe op de verfilming van de succesroman “De Wijde Hemel” van Alice Sebold waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren zijn verkocht. De film vertelt het verhaal over een veertienjarig meisje Susie Salmon (gespeeld door Saoirse Ronan) die vermoord wordt en vanuit de hemel haar gezin en moordenaar gadeslaat en toekijkt hoe zij omgaan met haar verdwijning. Ze bevindt zich in een tussenwereld waarin fantasie en droom twee belangrijke ingrediënten zijn geweest voor Jackson. Een prachtige droomwereld die teruggaat op het onderbewuste. Logischerwijs zou deze tussenwereld daardoor ook verschillen per persoon volgens de regisseur. De beelden zijn dus niet gebaseerd op religieuze overtuigingen, maar enkel op het onderbewuste van de veertienjarige Susie.

Wat belangrijk is, is de hoop en de kracht die de tussenwereld uitstraalt.
Volgens de regisseur was dit ook één van de leukste dingen om te doen: het vastleggen van de bizarre omgeving van onderbewustzijn en Susie die probeert te ontrafelen waar ze terecht is gekomen. Zodra Susie doorheeft waar ze is, zet ze alles op alles om haar vader (gespeeld door Mark Walhberg) te laten weten wat er met haar gebeurd is. Ook Rachel Weisz die Susies moeder speelt, en Susan Sarandon schitteren in deze prachtige en spannende film. The Lovely Bones draait vanaf 25 februari in de bioscoop.

Ontdek deze tussenwereld op www.wijdehemel.nl Hier kun je een foto toevoegen die voor jou van betekenis is en jouw persoonlijke idee over de tussenwereld verbeeldt. In het fotomozaïek kun je vervolgens bekijken hoe de andere bezoekers over de ´in between´ hebben nagedacht en daarin kun je de foto´s bekijken die zij hebben gekoppeld aan de wereld tussen hemel en aarde.