Kansen of bedreigingen? De crisis

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Als je er nog niets van merkt, dan zal dat zeker komen. De crisis heeft direct en indirect invloed op allerlei zaken in ons leven. Producten die uit de handel verdwijnen, bedrijven die failliet gaan, investeringen die worden uitgesteld, banken die verdwijnen of in de handen van anderen komen, huizen die in waarde niet meer stijgen en zelfs dalen. Het antwoordop de bovenstaande vraag is: ja, er is een crisis wereldwijd.

Wat is de juiste mindset in deze tijd?

Is het glas halfvol of half leeg? Ook zo'n vraag... de juiste mindset is eenvoudig wat mij betreft... zie mogelijkheden. Ook als je bent ontslagen, ook als je een ton bent verloren op de beurs, ook als je huis niet verkocht krijgt of als de huur betalen moeilijk voor je wordt. Het glas halfvol zien is altijd handiger.

Ik ben geen aanhanger van positief denken, maar meer een fan van een positieve levenshouding. In de lucht springen en hiep hiep hoera roepen betekent echt niet het einde van de economische perikelen. Aanpakken, leren en doorgaan zijn meer de ingrediënten die we nu willen wakker maken in onze persoonlijkheden. Uiteraard helpt het niet als je gezondheid te wensen overlaat. Doe er juist nu alles aan om, indien mogelijk, zo gezond mogelijk te leven.

Deze tijden bieden zoveel kansen. Juist nu kun je je onderscheiden van de massa. De massa roept, crisis, crisis, terwijl, om je een voorbeeld te geven, de succesvolle ondernemers waar ik mee mag werken nu stad en land af rijden om bedrijven (op) te kopen, huizen te kopen en nieuwe initiatieven te starten. Draai het maar eens om, deze dingen doe je toch niet als al deze zaken (te) duur zijn. Als er ergens uitverkoop is en je kunt daar een product kopen dat je graag wilt hebben, dan ga je toch niet klagen dat het zo goedkoop is, om vervolgens te wachten tot de normale hogere prijs weer actueel is... ;o) een nadenkertje.

Wat staat je te doen?

Investeer juist nu in jezelf, jouw persoonlijke ontwikkeling. De media staan bol van thema's als: investeer in jezelf, of persoonlijke groei. Ik kan me voorstellen dat je nu misschien denkt dat ik dit zeg, omdat dat handig is voor de bedrijven die ik run. Toch zeg ik het met een andere reden: als we straks uit de crisis weer in een top tijd zitten (na elke winter komt er weer een zomer), zullen de mensen die zijn doorgegaan met hun ontwikkeling de banen kunnen kiezen die ze willen. Aan goede en ontwikkelde mensen is altijd een tekort!

Mensen die bij de pakken hebben neergezeten bewijzen op minimaal twee vlakken dat ze (nog) geen 'winners' zijn: ze hebben niet in zichzelf geïnvesteerd en hun attitude (bij de pakken neerzitten) houdt ook niet over. Ik heb zelf heel veel moeilijke tijden meegemaakt, ook tijden waar ik geen geld had. Ook economische crises en ups and downs meegemaakt. Wat ik je met zekerheid kan zeggen is dat de moeilijke tijden me heel veel groei hebben opgeleverd. Juist in deze tijden wordt je creativiteit aangewakkerd. Nieuwe inspiratie krijgen en nieuwe plannen maken. Heerlijk... en niet altijd makkelijk.

Met toestemming overgenomen uit het tijdschrift New Life Magazine.
Voor meer informatie: www.anatol.nl