Forsaken, Afghaanse vrouwen geen vrijheid

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Samen met mijn 18-jarige dochter, kom ik de galerie binnen. Het is vrijdagmiddag en het is stil, echter als ik langs de foto's loop, vertellen deze hun verhalen:

Een foto laat vrouwen zien in boerka die net hun stem hebben uitgebracht in het kader van verkiezingen. De meeste vrouwen in Afghanistan zijn analfabeet en begrijpen nog weinig van de verkiezingen. (Zie foto bij introductie).

Een volgende foto is van de populaire TV-presentatrice Shaima, die in de ogen van haar familie veel te vrijgevochten was en dat moest bekopen met de dood. Eermoorden komen helaas nog veel voor in dit land.

Dan de foto van Saima, zij is 16 jaar en wordt uitgehuwelijkt door haar familie. Dat betekent voor haar dat ze meteen moet stoppen met school. Gedwongen huwelijken zijn voor veel vrouwen de oorzaak van depressie, geweld en zelfmoord.

Dit laatste laat de volgende foto zien: een vrouw ligt boven op het graf van haar dochter, die zogenaamd zelfmoord pleegde maar waarschijnlijk door haar man is vermoord.

Als ik even later het bijbehorende fotoboek doorblader, zie ik ook vrolijke foto's van feestvierende vrouwen. Mijn dochter en ik zijn het over eens dat ook dit soort foto's wel een plekje verdienen in de tentoonstelling. We begrijpen de bezorgdheid van de fotografe over de positie van vrouwen in Afghanistan. Echter het zou juist goed zijn om ook de kracht van vrouwen te laten zien, die daar elke dag moeten overleven en er het beste er van moeten maken.

Gelukkig is er positiever nieuws te melden, want het gaat wel iets beter met de vrouwen in Afghanistan. Eén derde van de schoolkinderen is tegenwoordig een meisje en in het Nationale Assemblee is nu ook één derde vrouw. Het gaat langzaam, maar het gaat.

Lana ¦lezic (Canada 1973) heeft vele internationale prijzen gewonnen voor haar foto's, waaronder een Word Press Photo Award. Forsaken is haar eerste fotoboek.


De tentoonstelling is te zien van 6 tot 31 mei. Check voor meer informatie de website!

Melkweg Galerie
Lijnbaansgracht 234A - 1017 PH Amsterdam
020 531 8181