Reportage: Arnhem Mode Biënnale.

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Ambitie

De doelstelling van de Arnhem Mode Biënnale is om met verschillende inhoudelijke partners en deelnemers zowel lokaal, nationaal als internationaal samen te werken. Die ambitie maakt de organisatie deze editie zeker waar. Het thema van de Arnhem Mode Biënnale 2009 is SHAPE, ofwel de vorm in de modevormgeving.

Paviljoens

In de dertig paviljoens laten ruim veertig modeontwerpers hun ontwerpen zien. Op welke manier komt een modeontwerper tot vorm in zijn werk? De vraag wordt al snel beantwoord als we de eerste negen paviljoens doorlopen. Met het tourboekje in mijn handen schuifel ik het eerste paviljoen in. En ik weet gelijk dat ik deze tentoonstelling zeker ga waarderen, alleen al om de originele vormgeving van de huisjes. De mannequins zien er soms levensecht uit, waardoor ik soms met mijn ogen moet knipperen om me ervan te verzekeren dat het toch echt om een standbeeld gaat. De levensechte mannequins onderstrepen het directe verband tussen vorm en 3d, lees ik later in het boekje.


Werkwijze

In de tentoonstelling zijn drie werkwijzen te zien waarop modeontwerpers werken. Van de eerste groep kun je zeggen dat zij volgens een traditionele werkwijze tot vorm komen: ontwerpen volgens een vast patroon of de stof modelleren rond het lichaam. Zo zie je bijvoorbeeld prachtige ontwerpen in deze categorie van Lanvin, Jil Sander en Calvin Klein. De tweede groep zijn de ongrijpbaren: ontwerpers die zich van niemand iets aantrekken en steeds opnieuw iets origineels bedenken. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de collectie van Comme de Garçons: kleding in de vorm van een voetbal. De derde groep ontwerpt vanuit een vastomlijnd plan of concept, bijvoorbeeld het Nederlandse duo Viktor & Rolf, die toch wel tot één van mijn favoriete ontwerpers behoren.

Eusebuiskerk

Na het negende paviljoen loopt een trap naar beneden, naar het vervolg van de tentoonstelling in de Eusebiuskerk. Hier staan vijftien grote en kleine paviljoens waar veel ontwerpers unieke ontwerpen laten zien die zij speciaal in commissie hebben gemaakt voor de Arnhem Mode Biënnale. Het ene ontwerp is nog indrukwekkender, mooier of origineler dan het andere. Wat ook erg in de smaak valt, is de schoenenexpositie: een berg gemaakt van schoenendozen waarop verschillende elegante pumps, stoere laarzen én miniatuurpoppetjes staan.

Arnhem Mode Biennale: Ingang Startpaviljoen op de binnenplaats van het stadhuis, Koningstraat 38, 6811 DG Arnhem, van 6 juni t/m 6 juli, dagelijks van 11.00 uur tot 21.00 uur. Toegangsprijs: ¤10,- Collegekaart, CJP en 65+ pas: gereduceerde prijzen.


Celebrating Shape

Na onze ronde in en om de kerk, lopen we naar de oude Coberco fabriek om naar de tentoonstelling modefotografie Celebrating Shape te gaan. In deze tentoonstelling geven 62 toonaangevende modefotografen hun visie op SHAPE, op uitnodiging van internationaal tijdschrift Glamour. Stylist Martien Mellema en fotoagentschap Witman Kleipool zijn verantwoordelijk voor de uitwerking van deze expositie. Je vindt er foto's van bijvoorbeeld Paul Bellaart, Marc de Groot, Petrovski & Ramone, Jouke Bos en nieuw talent. Deze tentoonstelling vond ik (bijna) nog indrukwekkender. De sfeer, de industriële setting, de vormgeving én vooral de beelden: het lijkt allemaal te kloppen, sluit allemaal perfect op elkaar aan, en vooral op het thema: SHAPE.

GLAMOUR The Exhibition: Celebrate Shape is van 12 juni t/m 6 juli dagelijks te zien, van 11.00 uur tot 21.00 uur. Locatie: de voormalige Coberco Fabriek, Westervoortsedijk 3, 6827 AS, Arnhem.

Meer informatie: Arnhemmodebiennale.com