Nieuw licht op nieuws: Tessa Koop

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Na een carrière in de journalistiek, besloot Tessa Koop te freelancen. Ze ontdekte toen dat er meer speelt dan de media en de politiek ons vertellen. Het leidde tot de oprichting van website 'Wanttoknow', bedoeld om doofpotten open te trekken en mysteries te ontrafelen. Inmiddels is ze daar gestopt als hoofdredacteur en wil ze mensen nu vooral inspireren en informeren over de positieve doofpotten. Zo schrijft zij momenteel voor de digitaal kunstenaar Janosh over de Maya's, Heilige Geometrie en 2012.

Wat is jouw mening over het nieuws?
"Het nieuws heeft een gigantische impact op ons denken. Door de opkomst van nieuwe media is het mogelijk elk half uur in nieuws te worden voorzien en daarmee is het een groot deel van onze realiteitsbeleving geworden. En dit terwijl het nieuws maar een klein deel is van wat zich werkelijk afspeelt. Mensen hebben veel vertrouwen in het nieuws. En veel mensen bevinden zich dagelijks in dezelfde cirkel: ze gaan naar hun werk, luisteren onderweg naar het nieuws op de radio en willen zich 's avonds thuis vooral op de bank ontspannen. Men heeft geen energie om te zoeken naar nieuws dat zich buiten de gebruikelijke paden afspeelt. Als journalist voel ik het als mijn verantwoordelijkheid om wel buiten die kaders te kijken. Niet vanuit de visie dat het huidige nieuws slecht is en dat wat ik doe goed is; ik wil me vooral richten op hoe het anders kan."

"Nieuws wordt nog steeds vanuit de linkerhersenhelft gebracht: het verstand en intellect."

"Gelukkig krijgen steeds meer mensen een onderbuikgevoel bij nieuws: 'Klopt dit wel?'. Bijvoorbeeld het klimaatprobleem waar Al Gore een aantal jaren geleden over sprak. Ik vroeg me toen af of dit wel juist was. Nu blijkt dat er wetenschappers zijn die fouten hebben gemaakt in klimaatrapporten. En dan de oorlog in Irak. Mensen vragen zich af: 'Als er geen massavernietigingswapens te vinden waren, waarom waren we daar dan wel?' Vroeger wilde ik altijd schandalen aan het licht brengen. Nu heb ik meer rust gekregen, uiteindelijk komt de werkelijkheid toch altijd boven tafel. Nieuws wordt nog steeds vanuit de linkerhersenhelft gebracht: het verstand en intellect. De rechterhersenhelft die staat voor gevoel en intuïtie wordt niet gebruikt. Als beide hersenhelften gebruikt zouden worden, dan zou datgene wat wij mysteries noemen, geen mysteries meer zijn. Voor de Maya's was het vanzelfsprekend om wetenschap en spiritualiteit met elkaar te combineren."

"Het nieuws is het negatieve web waar we in verstrikt zijn geraakt'."

"Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe ze door het focussen op negativiteit hun eigen werkelijkheid creëren. Zo kun je je bijvoorbeeld richten op berichtgeving over de financiële crisis. 'Heb ik straks nog een baan?,' vraag je je dan af. In het nieuws zoek je vervolgens juist die berichten op over de economische crisis, want daar ben je bang voor. Zo bestendig je steeds weer je eigen werkelijkheid.Wat we uitzenden, komt ook naar ons toe, zo kun je ook een magneet zijn voor positieve mensen en gebeurtenissen. We focussen ons in deze maatschappij juist op alles wat we niet willen en het nieuws is het negatieve web waar we in verstrikt zijn geraakt."

Hoe zit het volgens jou met natuurrampen: de aardbeving in Chili bijvoorbeeld. Vind je dat daar ook aandacht voor moet zijn?
"Het mooie van de berichtgeving over natuurrampen is dat het een positieve golf kan bewerkstelligen: de inzamelingsactie voor Haïti bijvoorbeeld. En het draagt zorg voor een stukje bewustwording voor de disbalans die er is in deze wereld. Er kunnen wonderen gebeuren: mensen die na twee weken levend onder het puin vandaan komen. Dat is allemaal positief, het is maar net waar je je op focust. Maar mensen moeten zich vooral niet bang laten maken. Men zegt ook wel: 'Je kracht eindigt, waar je angst begint'."

Wat viel je op in de media afgelopen week?
"De politieke ontwikkelingen die momenteel gaande zijn en hoe moeilijk het is om straks met de landelijke verkiezingen een coalitie te vormen tussen partijen. We denken dat we nu een politiek probleem hebben, maar eigenlijk hebben we een bewustzijnsprobleem. We denken in wij tegen zij, goed en fout en zo focussen we ons op de verschillen. Ik denk dat ons systeem in zijn voegen kraakt omdat het niet meer past in deze tijd. Er zijn momenteel nog maar weinig mensen die er op een nieuwe manier over nadenken. We hebben de neiging om het allemaal buiten ons zelf te plaatsen en dus is de politiek iets dat buiten onszelf plaatsvindt. Eigenlijk is de huidige politiek een afspiegeling wat er in ons allemaal gebeurt. Veel mensen zijn in deze tijd het spoor bijster. Zelf zie ik de puinhopen van dit kabinet niet als een negatieve crisis. Het biedt ons de mogelijkheid om eens goed bij onszelf te rade gaan en het beste uit onszelf naar boven te halen. Dus wat gaan we nu doen met zijn allen? Kiezen we voor de ouderwetse manier of gaan we een nieuw paradigma omarmen? Het huidige paradigma komt er op neer dat we denken in afscheiding en dat bijvoorbeeld wetenschap en spiritualiteit twee uitersten zijn. Ik zie ze als twee kanten van dezelfde medaille. Het nieuwe paradigma houdt in dat we denken in eenheid. Dus letterlijk onszelf in de ander zien en wat er om ons heen gebeurt als een afspiegeling van wie we zijn als collectief. Zolang we dat nog niet zien met zijn allen, wordt de chaos alleen maar groter. Dan hebben we nog een paar flinke hobbels te nemen. We leven in een hele unieke, bijzondere tijd. In allerlei heilige geschriften wordt over deze tijd gesproken. Ik kan je hier heel veel over vertellen, maar in feite komt het erop neer dat wij als mensen een gigantisch potentieel hebben dat nog in ons ligt te slapen. Het oude natuurvolk de Maya’s en talloze anderen wisten dit al. We hebben letterlijk de macht om onze hemel op aarde te bewerkstelligen."

Meer weten?

Lees dit eerder verschenen artikel: Interview: Tessa Koop. Wil je meer uitvinden over Maya's, Heilige Geometrie en 2012? Kijk dan op de website van Janosh waar Tessa voor schrijft.

Over twee weken: deel 3 van deze serie.