De ziel van geld

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Hij klimt op de tafel ( nu wordt het echt amusant) en vraagt de zaal om handen. Hij steekt zelf zijn hand al in de lucht, (goed voorbeeld doet immers volgen). “Wie is hier rijk?” Ik zie geen handen, althans een paar. Hij probeert het opnieuw: “Wie voelt zich hier rijk?” Er gaan wat meer handen omhoog maar echt overtuigend is het nog niet. Nu wordt hij creatief (geestig): ”Wie wil rijk zijn?” En ja hoor, het werkt! Een hele zaal gevuld met verlangende handen. Ik zucht..., trek mijn jas aan en verlaat de zaal.

In mijn praktijk ontmoet ik te vaak geweldige ontroerende mensen, die hun passie leven, die onverdroten anderen helpen maar zelf geen geld durven te vragen voor dat wat zij doen, te zeggen hebben of durven te leven. Ik zie hun strijd met de energie van overvloed omdat hun ooit is geleerd dat geld vies, onwaardig, ingewikkeld of moeilijk is. De relatie tussen geld en mens is heel intiem. Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar toch. We praten openlijk over van alles en nog wat, maar verbergen onze zorgen om geld. De afwezigheid van overvloed in ons leven maakt dat we nachten wakker liggen omdat we angst hebben ons huis te verliezen, dat we onze kinderen niet naar behoren kunnen opvoeden en dat wij onze rekeningen niet kunnen betalen. En dan ligt er een essentiële vraag in het midden van de tafel: Houden we van de energie van overvloed of hebben wij angst voor geld? Durven we waarde te hechten aan dat wat wij doen? Want kan en mag je geld vragen voor dat wat je met hart en ziel doet? En vragen we ons af hoe spiritueel geld eigenlijk is.

De veranderingen in en om ons heen zijn voelbaar. Er komt een nieuwe tijd. Die ons letterlijk dwingt om te kijken naar alle materie in ons leven en ons het hoogste spirituele begrip van delen leert. Eerst met jezelf en dan met anderen. Want een boom drinkt immers eerst zelf het water dat hij opvangt en deelt dat, wat hij over heeft, vervolgens met alles om zich heen. We worden opgeroepen om van de aarde en al haar aardse zaken te houden. Het gaat niet om weggeven maar om durven te ontvangen want delen is feitelijk vermenigvuldigen.
Onze aarde is in gevaar en de enige manier waarop we ons bestaan kunnen redden is om ook van geld te gaan houden. Dat klinkt wellicht vreemd maar ook wij spirituele mensen zullen net zoveel van materie moeten gaan houden zoals we ook van onze ziel houden. Want de enige manier waarop wij kunnen zorgen dat kinderen niet meer van honger sterven, is om met onze ziel geld te gaan verdienen. Want geld dat door de de ziel wordt verdiend, zal altijd worden gedeeld. Als er zoveel geld kan worden verdiend met onzin kan hetzelfde geld of meer, worden verdiend met zin opdat we dan op een zinnige manier kunnen delen.

Ik ben nu een kleine twintig jaar directeur van The Life Foundation. Soms vinden mensen ons te commercieel of te zakelijk. Wij zijn het niet. Zonder het te zeggen zijn wij oprechte ambassadeurs voor SOS kinderdorpen, zitten er in onze trainingen altijd gasten die een appeltaart bakken of helpen afwassen. Maar ooit leerde ik van Deepak Chopra groot te denken, want een mens die veel te geven heeft moet eerst zelf durven ontvangen. Dus hoe groter wij durven te zijn, des te meer wij kunnen bieden aan hen die een nieuwe weg zoeken.