Amazone-Power

In Nederland krijgen per jaar meer dan tienduizend vrouwen borstkanker. Het merendeel is ouder dan 50 jaar, maar ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Kijk maar naar de cijfers. Zeven procent van de vrouwen met borstkanker zijn dertigers. Vrouwen tussen 20 en 29 jaar maken 0,3% van alle borstkankerpatiënten uit.

De klap komt extra hard aan, omdat je niet verwacht dat je deze uitslag krijgt. Je dacht dat het om een ontstoken melkkliertje ging. En nu hoor je dat je borstkanker hebt. Opeens is je toekomst helemaal niet meer zo zeker. Wat nu? Kan ik nog kinderen krijgen? Blijft mijn partner bij me? De constatering roept allerlei vragen op.

"Ik dacht dat ik doodging toen ik hoorde dat ik borstkanker had. Als ik toen verhalen van andere jonge vrouwen had kunnen lezen, zou ik beter weten. Borstkanker betekent niet meteen het einde. Ik had zoveel vragen, maar vond nergens het antwoord. Niet in het ziekenhuis. Niet op internet." Daarom start Gosens een discussie op het Viva-forum. Daar leerde ze vrouwen kennen die hetzelfde meemaakten of hadden meegemaakt. Ze wisselden tips en ervaringen uit. ,"Er was alleen één probleem. De verzamelde informatie verdween iedere keer na een tijdje in het archief en was dan ontoegankelijk. Daarom besloten we een website te beginnen. Een plek om lotgenoten te ontmoeten."

Op www.de-amazones.nl kun je discussiëren op het forum. Hier kun je al je vragen stellen. Onder je eigen naam of anoniem door een nickname te gebruiken. De site is niet bedoeld om medische informatie te verschaffen. Je vindt er juist tips die specialisten je niet snel zullen geven. "Wij zijn ervaringsdeskundigen. Je kunt tijdens je chemokuur het beste cola light drinken. Dit is een voorbeeld van die praktische tips die je niet krijgt van je specialist" legt Gosens uit.

Iedere dag wordt er zo?n 40.000 tot 45.000 keer op de site gekeken die op 1 september 2004 online ging. Het gemiddelde aantal bezoekers schommelt dagelijks rond de 400 unieke bezoekers. Eén van hen is 'Bambie'. Zij wist weinig over borstkanker toen op haar 22e DCIS, het eerste stadium van borstkanker, werd geconstateerd. "Bij de Amazones vind ik herkenning, medeleven en informatie, dat vind ik erg belangrijk in deze situatie."

De Amazones gaan niet bij de pakken neerzitten. Zo voelt 'Pichi' zich beter sinds ze de Amazones gevonden heeft. "Het is fijn om je problemen, maar ook leuke dingen te kunnen delen met lotgenoten van je eigen leeftijd. Ik heb hierdoor meer zelfvertrouwen gekregen en energie om te blijven knokken. Ik hoop dat veel jonge vrouwen die te maken krijgen met borstkanker deze site ook vinden, zodat ze ook de Amazone-power krijgen om door te vechten."

'Doinja' heeft veel aan de site. "Hier is altijd plaats voor mijn vragen, twijfels en onzekerheden. Het maakt niet uit op welk moment van de dag. Altijd is er wel iemand online die je vragen kan beantwoorden. Op mijn beurt help ik andere vrouwen. Die wisselwerking is geweldig."

De deelneemsters delen lief en leed met elkaar, vaak ontstaan er dan ook vriendschappen. Daarom organiseren de Amazones ontmoetingen door het hele land. Gosens: "Zo zijn we met een groepje naar de Sauna in Utrecht geweest en hebben we een nieuwjaarslunch georganiseerd in Nijmegen. Een stadswandeling door Groningen en een bezoek aan een toneelvoorstelling in Arnhem staan op de agenda. Door deze ontmoetingen wordt het contact en de betrokkenheid met elkaar nog groter."