ADHD beïnvloedt hele gezin

ADHD kennen we allemaal, maar wat deze aandoening nu werkelijk allemaal teweegbrengt weten alleen de ervaringsdeskundigen. Zo iemand is Genoveva Hopman. Haar zoon heeft ADHD. Daarnaast zet ze zich in voor gezinnen die ook met deze problematiek kampen. Familieleden van ADHD'ers worden namelijk vaak vergeten en in het ergste geval wordt er zelfs hard naar hen toe geoordeeld. Uitspraken als 'Je moet hem eens harder aanpakken' of 'Geef mij hem maar eens een weekje' kennen ze maar al te goed.

Alle 57 verhalen zijn verschillend. De betrokkenen uiten hun gevoelens op diverse manieren, bijvoorbeeld door een brief of gedicht. Ook qua leeftijd zit er heel veel verschil in de verhalen, maar één ding hebben ze toch gemeen. Het leven met een ADHD'er in je omgeving is geen gemakkelijke opgave. Het beïnvloedt je hele gezinsleven. Het kind slokt ontzettend veel energie op van zijn ouders en eventuele broertjes of zusjes. Toch merk je in ieder verhaal weer dat de ouders ontzettend veel om hun kind geven. Hoe wanhopig ze ook zijn. Ze houden van hem of haar. Dat vind ik prachtig.

Dit boek verscheen in 2002, maar daar merkte ik niets van tijdens het lezen. De problematiek die in dit boek beschreven wordt, is namelijk nog steeds ontzettend actueel. Wat ik erg fijn vond, is dat Hopman eerst even uitlegt wat ADHD nu precies is, want ook daar zijn nog vaak misverstanden over.

Afbeelding verwijderd door redactie

Genoveva Hopman
'Ik wilde alleen maar rust!'
De omgeving van het ADHD-kind
114 bladzijden
Uitgeverij: Bergboek
ISBN: 90-807144-1-0
Adviesprijs: 14,50 euro

De Sleutelmensen is het tweede boek van Hopman. Op de achterflap lees ik dat ze met dit boek de boodschap van een moeder en kind met ADHD wil overbrengen: 'blijf vechten, betrokken en alert als ouder, vecht samen in én tegen de strijd van de langzame en verwarrende molens van de hulpverlening en probeer te genieten van de mooie dingen in het leven die dan eindelijk op je pad komen, beseffend dat de pijn, de angst voor herhaling en het verdriet nooit over gaan'. Daarop besluit ik snel te starten met lezen.

In het boek vertellen Lukas en zijn moeder over hun ervaringen. In het eerste boek van Hopman kwam dit gezin ook al naar voren, maar nu volgen we hen lange tijd. Eerst woon Lukas nog thuis, maar als de situatie ondraagbaar wordt, wordt hij opgenomen. Zijn moeder vertelt over die moeilijke tijd. Haar gevoelens heeft Hopman erg goed verwoord. Je voelt tijdens het lezen echt haar onmacht. Halverwege is het de beurt aan Lukas. Voor dit gedeelte heeft Hopman gebruik gemaakt van dagboekfragmenten die hier en daar herschreven zijn. Zijn krabbels tonen zijn gevoelens en zijn onmacht. Het is verschrikkelijk om te lezen hoe hulpeloos hij zich voelt.

Tijdens het lezen van De Sleutelmensen leefde ik echt mee met dit gezin. De moeder van Lukas heeft al een hele hoop te verduren gehad, maar toch blijft ze doorvechten. Ik hoop dat Lukas die kracht ook vindt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Genoveva Hopman
De Sleutelmensen
'Het begon met ADHD..'
82 bladzijden
Uitgeverij: Bergboek
ISBN: 90-77668-46-2
Adviesprijs: 11,50 euro