Verbazingwekkend slecht

'Wie tegenslag ondervindt, wil daartegen in opstand komen. Maar dan breng je juist nog meer negatieve emoties in het leven. Je kunt ook de positieve kanten als uitgangspunt nemen: 'go with the flow'. Dan werkt de Wet van Aantrekking en kun je tegenslag overwinnen en doelen bereiken die je niet voor mogelijk had gehouden.'

Klinkt goed nietwaar? Tot hier is De verbazingwekkende kracht van je emoties nog zeer goed te volgen, maar dat duurt niet lang. Esther en Jerry Hicks zijn de grondleggers van The Secret. Die levenswijze is gebaseerd op de leringen van Abraham en de Law of Attraction. Als echte zweefautoriteiten publiceerden zij bijzonder veel boeken en waren zelfs twee keer bij Oprah.
Wellicht ligt het aan mijn onbekendheid met The Secret, maar hun nieuwste kind, het boek De verbazingwekkende kracht van je emoties is niet om door te komen.

De leringen van Abraham? Ga toch weg! Ik ben ontzettend geïnteresseerd in spiritualiteit en sta voor allerlei vaags open, maar ook ik heb een grens. En die is hier bereikt. Met niet te volgen theorieën over Niet-Fysiek, Bronenergie en weet ik wat voor vage termen, proberen de Hicks me ervan te overtuigen dat ik geen actie moet ondernemen. Want dat brengt me niet verder. Nee, je moet met de stroom mee. Want, zeggen de goeroe's, niets wat je wenst is stroomopwaarts. Laat je meevoeren in je metaforische kano en het komt goed. In die kano kan ik me vinden, maar de rest is echt abacadabra.

Ze bedoelen het vast goed, maar de boodschap in dit boek komt niet aan. Vol spanning blader ik door naar de praktische voorbeelden. Misschien dat die boeiender én begrijpelijker zijn? Zal ik dan eindelijk kunnen volgen wat die Abraham aan Esther te melden heeft? Maar ook daar haak ik snel af. Met onderwerpen als 'mijn man bemoeit zich met mijn rijstijl', 'ik heb heel weinig geld en weinig uitzicht op verbetering' en 'mijn huisdier is ziek', kun je mijn portie aan fikkie geven.

Ik ben natuurlijk bijzonder negatief als ik dit allemaal opschrijf, maar ik kan werkelijk geen touw vastknopen aan dit boek. En dat overkomt me zelden. Niet om door te komen, niet boeiend, onduidelijk en als je echt geïnteresseerd bent in zelfgroei en ontplooiïng, ga dan in therapie. Of neem één van de tientallen boeken die wel inspirerend zijn. Daar heb je veel meer aan dan aan zo'n commercieel, nietszeggend, ontzettend Amerikaans boekwerk. Dat lijkt slechts een uitvloeisel van eerdere successen, waarin de schrijvers zich uitputten in cliché's en tegenstrijdigheden. Snel weg ermee. Mijn emoties moeten hier niets van hebben. En ik ook niet!


De verbazingwekkende kracht van je emoties
Esther Hicks & Jerry Hicks

284 bladzijden
Uitgeverij: Kosmos uitgevers
ISBN: 9789021528823